Vatandaşlık Kanunu’nda Yeni Düzenleme

Türk Vatandaşlığı Kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik’ 6 Aralık tarihinde Resmi Gazete' de yayımlandı. Yönetmelikte yapılan yeni düzenlemeler ile birlikte tamamlanmamış konut projelerinden 250 bin dolar ya da karşılığı Türk lirası tutarını peşin ödeyerek ev alan yatırımcılar, aldıkları devir sözleşmesini notere ibraz ederek vatandaşlık alabilecekler.

Yönetmelik ile birlikte 250 bin dolar karşılığı alınan taşınmazı, 3 yıl satılmama şerhi koyulmak şartıyla alan yabancı yatırımcıların vatandaşlık kanunu kapsamında Türk vatandaşlığı alma hakkı kazanabileceğine ilişkin olan madde düzenlendi. Tamamlanmamış konut projeleri için de geçerli olacağına dair hüküm eklendi. Yabancılar bu düzenleme ile birlikte inşaat çalışmaları devam eden projelerden 250 bin Amerikan doları veya karşılığı Türk lirası olmak üzere peşin konut satın alabilecek. Satın alınan konuta 3 yıl süreyle satılamaz şerhi koyulacak. Satılamaz şerhini tapu siciline işlettikleri takdirde Türk vatandaşlığı kazanabilecekler

Vatandaşlık Kanunu ile birlikte konut satışları artacak

Geçtiğimiz Eylül ayı içerisinde Resmi Gazete’ de yayınlanan " Türk Vatandaşlığı Kanunu Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayınlanmıştı. Bu yönetmelikle birlikte yabancıların vatandaşlık kazanabilmeleri için en az 2 milyon Amerikan doları tutarında yapılması istenen sermaye şartı, 500 bin Amerikan doları veya döviz ya da karşılığı Türk lirası olarak değiştirilmişti.

Yeni çıkarılan kanunlar ile birlikte vatandaşlığa geçiş için gereken istihdam rakam sayısı 100 kişiden, 50 kişiye çekildi. Vatandaşlığa geçiş için bankalarda tutulması gerekli olan 3 milyon Amerikan doları veya karşılığında Türk lirası, 500 bin Amerikan doları veya karşılığı Türk lirasına düşürüldü. Vatandaşlık Kanunu ile birlikte yapılan yeni düzenlemelerin yabancıya konut satışlarını arttırması ve böylelikle emlak piyasasının canlanması bekleniyor. Ayrıca Türk Vatandaşlık Kanunu 2018 verilerine göre yönetmelik değişikliğinde, en az 1 milyon 500 bin Amerikan doları tutarındaki gayrimenkul yatırım fonunu elinde tutma şartında da değişiklik yapıldı. Bu değişikliğe göre, en az 500 bin Amerikan doları veya karşılığı Türk lirası tutarındaki yatırım fonunu en az üç yıl elinde tutma şartını yerine getiren yatırımcılar vatandaşlığa geçebilecek. Yönetmeliğe aynı zamanda efektif satış kuru ifadesi yerine çapraz döviz kuru ifadesi eklendi.

Vatandaşlık Kanunu Kapsamında Yabancıya Satış Sürecinde Özel Komisyon

Yabancıya satış sürecinde yabancı yatırımcıların vatandaşlık kazanma başvuruları ile ilgili olarak süreci yakından takip edebilmeleri amacı ile İçişleri Bakanlığı bünyesi altında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı temsilcilerinden oluşan özel bir komisyon kurulacak. Bu kurum inşaat firmalarının yabancıya satış süreci sonrasında, Türk vatandaşlığına geçmek için vatandaşlık başvurusu yapan yabancılarla birebir ilgilenerek geçiş sürecinin hızlanmasını sağlayacak.

0 Takipçi