REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi 2019 Nisan Verileri Yayınlandı

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Nisan 2019 sonuçları açıklandı. Endekse göre, satışların yüzde 49’unun bitmiş, yüzde 51’inin bitmemiş konut projelerinden yapıldığı Nisan ayında, banka kredisi kullanım oranı bir önceki aya göre 6 puan arttı.

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi ’ 2019 yılı Nisan ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Şubat ayında yüzde 13 olan banka kredisi kullanım oranının, Mart ayında yüzde 15’e, Nisan ayında da yüzde 21’e yükselmesi, kredisi kullanımında yılın ilk ayında başlayan hareketliliğin sürdüğünü gösteriyor. Ayrıca Şubat ayında yüzde 4, Mart ayında yüzde 9 oranında gerçekleşen yabancı yatırımcıya satışlar, Nisan ayında yüzde 10’a yükseldi. Yabancı yatırımcılara satışların önümüzdeki aylarda artmaya devam edeceğine inanıyorum” dedi. REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa ise Nisan ayı sonuçları hakkında şunları söyledi: “ REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0.22, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.38 oranında artış gerçekleşti. Nisan ayında yabancı yatırımcıya gerçekleştirilen satışlar yüzde 10 oranında gerçekleşmiş olup, bu satışlarda ağırlıklı olarak 2+1 özellikteki konut tipinin tercih edildiği gözlenmiştir. Nisan ayında yapılan konut satışlarında, Banka Kredisi kullanım oranının (yüzde 21) önceki aya göre ciddi bir artış yakaladığını görüyoruz (Önceki ay yüzde 15, son 6 aylık ortalama ise yüzde13)."

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Nisan 2019 verilerine göre yeni konut fiyatlarında artış

Kamuoyunda ‘markalı projeler’ olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Nisan 2019 sonuçlarına göre; Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0.22, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.38 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 84.70 oranında nominal artış gerçekleşti. Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, Nisan ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde yüzde 0.49 oranında azalış, 2+1 konut tipinde yüzde 0.75 oranında artış, 3+1 konut tipinde yüzde 0.05 oranında nominal artış ve 4+1 konut tipinde yüzde 0.62 oranında nominal artış yaşandı. Nisan ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 10’luk (son 6 aylık ortalama %9) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda yüzde 48 oranında 2+1 özellikteki konutlar tercih edildi. REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Nisan 2019 verilerine göre Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Nisan ayında peşinat kullanım oranı yüzde 44, banka kredisi kullanım oranı yüzde 21 ve senet kullanım oranı yüzde 35 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Mart ayında peşinat kullanımı yüzde 43, senet kullanımı yüzde 42, banka kredisi kullanımı ise yüzde 15 oranında gerçekleşmişti.

0 Takipçi