Emlak Vergisi 2019'da Ne Zaman Ödenecek?

2019 yılının gelişi ile birlikte vatandaşlar emlak vergisi ödemelerinin hangi tarihlerde gerçekleştirileceğini araştırmaya başladı. 2019 yılında mükellef olanlar emlak vergilerinin ilk taksitlerini ne zaman yatıracaklar?

2018 yılında yapılan emlak vergisi ödemeleri 30 Kasım 2018 tarihinde sona ermişti. 2019 yılının gelişi ile birlikte yeni emlak vergi değerleri belli oldu. 2019 yılında emlak vergi mükellefi olacak vatandaşların emlak vergi değerleri hesabında dikkate alınacak asgari ölçüde arsa ve arazi metrekareleri belli olurken, emlak vergi ödemeleri için ödenecek bedel gayrimenkulün kayıtlı değerinden, türüne göre belirlenen oranlar ile hesaplanıyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergi değerleri yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor. Konutlarda uygulanacak olan vergi oranları büyük şehirlerde binde 2 olurken, büyükşehir olmayan illerde ise binde 1 olarak hesaplanacak. İş yeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 oranında tahsil ediliyor. Emlak vergisi mükellefi olan kişilerin arsa ve arazi vergi ödemeleri ise büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1 olarak hesaplanacak. Büyükşehirdeki bir arsanın vergisi binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergisi binde 3 oranı ile hesaplanıyor.

Emlak vergisi 2019 yılı fiyatları ne kadar zamlandı?

Emlak vergisi 2019 yılı ödemeleri açıklandı. Her sene yeniden tespit edilen vergi oranları, farklı oranlar üzerinden hesaplanıyor. 2019 yılında vergi mükellefleri sorumlu olacakların emlak vergi değerlerinin hesabında dikkate alınacak asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri Resmi Gazete'de yer alan tebliğ kapsamında tespit edildi. Kanunda takdir komisyonlarınca belirlenen arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin, takdir işleminin yapıldığı yılı takip eden ikinci yılın başından başlamak suretiyle her yıl, bir önceki yıl birim değerinin Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre aynı yıl için tespit edilmiş bulunan yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılması suretiyle dikkate alınacağı hükmüne bağlanmış olup, vergi değerinin hesabında bin liraya kadar olan kesirlerin dikkate alınmayacağına yer verildi.

Emlak vergisi 2018 mükellefi olanların 2019 yılına ait emlak vergisinin tarh ve tahakkukunda esas alınacak vergi değerinin (matrahın) hesabı ile bina, arsa veya araziye 2018 yılında malik olunması halinde mükellefiyetin başlangıç yılı olan 2019 yılı vergi değerinin hesabı bu Tebliğde belirtilen esaslar çerçevesinde yapılacak. 2017 yılında yapılan takdirler nedeniyle bina ve arazi vergisi mükellefiyeti 2018 yılından itibaren yeniden başlamış bulunuyor. Bu mükelleflerin bina, arsa ve arazilerinin 2019 yılı vergi değerleri, 2018 yılı vergi değerlerinin, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan ( yüzde 23,73/2=) yüzde 11,865 (on bir virgül sekiz yüz altmış beş) oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarlar olacak.

Emlak vergisi ödemeleri iki taksit halinde yapılacak

Emlak vergisi ödemeleri sene içerisinde iki eşit taksit halinde yapılacak. 2019 yılının ilk ödemeleri Mart ayında başlayacak. İlk taksit ödemelerinin 1-31 Mart tarihleri arasında yapılacağı verginin ikinci taksit ödemeleri ise 1-30 Kasım 2019 tarihleri arasında tahsil edilecek. Bu sene gayrimenkul satın alan kimseler 2019'da vergi ödemeyecek. Vergi sorumluluğu 2020 yılında başlayacak.

0 Takipçi