Bakan Kurum: Kentsel Dönüşüm Çalışmaları Hızlandırılacak

Kentsel dönüşüm projelerini ve dönüşüm alanlarını inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 1 milyon 273 bin konutun dönüşümünü başlattıklarını belirtti.

Artvin'de Yusufeli Barajı projesi kapsamındaki kamulaştırma çalışmaları hakkında vatandaşları bilgilendiren Bakan Kurum, şehir merkezinin daha güvenli bir alana taşınma sürecinde hiçbir vatandaşın mağdur edilmeyeceğini vurguladı. TOKİ Başkanı Ömer Bulut ile yeni yerleşim alanında TOKİ tarafından inşa edilen konutları inceleyen Bakan Kurum, yeni Yusufeli'nin, depreme dayanıklı, sağlıklı evlerin inşa edildiği, altyapısı, sosyal ve ticari alanlarıyla yeni istihdam imkânı bulunan örnek bir yerleşim olacağını belirtti. TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Kentsel dönüşümü hızlı ve kararlı bir şekilde gerçekleştireceklerini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dönüşümde üç kritere dikkat çekti: Yerinde, gönüllü ve süratli dönüşüm. Bölgede 334 konutun ihalesinin gerçekleştirildiğini ve gelecek aylarda 800 konutun daha ihale edileceğini aktaran Kurum, "2020'ye kadar tüm ihaleleri yaparak inşaatlara başlamayı hedefliyoruz" diye konuştu. Barajın ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ifaden eden Kurum, yeni yatırımlarla Yusufeli'nin daha ileriye gideceğini kaydetti. Bakan Kurum, Artvin’e millet bahçeleri, atık su arıtma ve düzenli depolama tesisleri gibi çevre dostu projeler çerçevesinde 5 milyon TL'lik yeni yatırım olmak üzere toplamda 26 milyarlık yatırım yapıldığını aktardı.

‘’Kentsel Dönüşüm çalışmalarında kararlıyız’’

TOKİ desteği ile İstanbul'un tüm ilçelerinde kentsel dönüşümü hızlı ve kararlı bir şekilde yapmak istediklerini dile getiren Kurum, Kâğıthane Yahya Kemal Mahallesi'nde 176 binanın bulunduğu 42 bin metrekarelik alanda yürütülen çalışmalarla 98 riskli yapı tespitini tamamladıklarını ve bugüne kadar 19 binanın yıkımını gerçekleştirdiklerini açıkladı. Kurum, Kartal Orhantepe Mahallesi'nde çöken Yeşilyurt Apartmanı’nın bulunduğu bölgede yıkılan yapıların yatay mimar yaklaşımla yenilenmekte olduğunu belir terek, süreci vatandaşları mağdur etmeyecek şekilde yönettiklerini söyledi. Yıkımının ardından 48 gün sonra 125 yeni bağımsı; bölümün inşaatına hızlı bir şekilde başladıklarını ve yıl sonuna varmadan konutları vatandaşlara teslim edeceklerini kaydeden Kurum, her yıl 300 bin konut yapmak suretiyle hızlı bir şekilde dönüşüm sürecine girdiklerini anımsattı.

‘’Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Çalışmalarına Destek olacağız’’

Kurum, Fikirtepe kentsel dönüşüm alanındaki inşaatlarda çalışmaların hızlanması için her türlü desteği vereceklerini ifade etti. Hak sahipleri ve yüklenicilerle bir araya gelen Kurum, taraflarla kira ile faiz desteği ve fesih sözleşmesine ilişkin görüştüklerini dile getirdi. Feshi düzenleyecek ve kolaylaştıracak düzenlemeyi Meclis'e gönderdiklerini ifade eden Kurum, "Devlet ve Bakanlık olarak hiçbir kâr elde etmeksizin Büyükşehir Belediyesi, Kiptaş, TOKİ, Emlak Konut ve iller Bankası ile fiilen sahadayız" diyerek, Fikirtepe kentsel dönüşüm alanına her türlü desteği vereceklerini söyledi. Kentsel dönüşüm projelerinde yapılacak düzenlemeyle vatandaşlara veya yükleniciye tek taraflı fesih hakkını getireceklerini kaydeden Kurum, "Bu düzenleme çerçevesinde eğer vatandaşımız bir müteahhitle anlaşmış ancak müteahhit edinimini yerine getirememişse, buradaki süreden kaynaklı ihtarları çekmek ve olaya Bakanlığın tespitini yapmak suretiyle tek taraflı fesih hakkını getireceğiz. Biz İstanbul'umuzun tüm ilçelerinde kentsel dönüşümü hızlı, kararlı bir şekilde yapmak istiyoruz" dedi.

0 Takipçi