2019 Yılında Tapu Harcı Ödemeleri Ne Kadar Oldu?

Tapu alım satım işlerini yapacak kişilerin belli oranlarda harç ödemesi gerekiyor. 2019 yılı tapu harç oranları binde 20 oranı üzerinden hesaplanıyor.

Konut, iş yeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin alım satıma konu olması halinde işlemler tapu dairesinde gerçekleştiriliyor. Emlak Kulusi’nin haberine göre, tapuda gerçekleştirilen işlemlerin karşılığında alıcıdan ve satıcıdan belirli oranlarda harç ödemeleri isteniyor. Harç işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak tapu harcı alınıyor. Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanarak tahsil ediliyor.

2019 Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?

2019 Tapu harcı binde 20 oranında hesaplanıyor. Bu harç hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Buna göre, 200 bin liralık bir evin satışa konu olması halinde 4 bin lira alıcı ve 4 bin lira satıcı olmak üzere 8 bin lira ödenme yapılması gerekiyor.

2019 Tapu Harcı İndirimi N e Kadar Olacak?

2017 ve 2018'de Cumhurbaşkanlığı kararı ile tapu harcında indirim gerçekleştirildi. 2019 tapu harcı indirimi , konut ve iş yerleri için binde 20 oranından binde 15'e düşürüldü. Söz konusu indirim 31 Mart 2019 tarihine kadar uzatıldı.

0 Takipçi