Sanal para Bitcoin’e nasıl yatırım yaparsınız?

İnternetin ‘sanal para birimi’ olan ve 1 yılda % 350 değer kazanarak yatırımcıların dikkatini çeken Bitcoin’e son günlerde Çin’den kısıtlama gelirken, Türkiye’de ilgi hızla artıyor. Türkiye’nin en büyük hacimli Bitcoin borsası Paribu’nun ortağı Yasin Oral, gelişmeleri Emlakjet’e anlattı

Bugün dünya genelinde yaklaşık 6 milyon insanın kullandığı tahmin edilen, basılı bir kağıt para karşılığı olmayan ve herhangi bir ülke ile bağlantısı bulunmayan ‘ sanal para birimi’ Bitcoin , ‘blockchain’ teknolojisi üzerine kurulu bir yazılım. Bu teknoloji, istediğiniz zaman dünyanın istediğiniz bir yerine aracıya gerek duymadan para gönderebilmenize imkan tanıyarak ‘ödeme özgürlüğü’ veriyor. Yani banka, tatil, EFT sınırı ve mesai engellerine takılmadan tüm ülke paralarına çevrilebilerek kullanılabilen bir eletronik cüzdan.

Dünyada 2009’dan bu yana gelişen ve para transferindeki hızla talebi günden güne artan Bitcoin, paraya çevrilerek ödeme yapılabilen bir araç olmasının yanında aynı zamanda tıpkı dolar ve euro gibi piyasada alım satımı yapılabilen popüler bir yatırım aracı oldu. Bu piyasada bugün Bitcoin üreten şirketler ve alım-satımını yapan yatırımcıların olduğu Bitcoin borsaları var. Dolaşımda sınırlı miktarda Bitcoin olduğu için arza göre talep hızlı artınca, Bitcoin değer kazanıyor. Yani bugün Bitcoin hesabınızda biriktirdiğiniz sanal paraları bu borsalarda alıp satarak değer artışından kazanç sağlayabiliyor, onları elektronik cüzdanda saklayabiliyor ve para transferiyle kabul eden site ve şirketlerde ödemelerde kullanabiliyorsunuz.

Para transferi hızlı, fiyat dalgalanması yüksek

Türkiye’de yakın zamana kadar yatırımcılar, yurtdışındaki Bitcoin borsalarından dolar karşılığı Bitcoin alıp burada satıyorlardı. Ancak bugün TL ile Bitcoin alım satımına olanak veren aracı şirketler arasında 2’si dikkat çekiyor. Bunlardan biri BTC Türk, diğeri Şubat 2017’de Yasin Oral ve Özgür Efe ortaklığıyla kurulan ve pazarın önemli bir kısmını elinde tutan Paribu. Paribu’nun ortağı Yasin Oral, Bitcoin yatırımını Emlakjet ’e anlattı.

Bitcoin’in Blockchain teknolojisinin özelliğinin para transferinin çok hızlı ve güvenli olması olduğuna değinen Oral, işleme tabi tutulan hiçbir verinin kaybedilmediğini ve işlemlerin manipüle edilemediğini anlattı. Bununla birlikte volatilitenin yani fiyat dalgalanmalarının da çok yüksek oranda gerçekleştiğini kaydeden Oral, “Bitcoin diğer yatırım araçlarına göre daha değişken, aynı gün içinde bile değeri hareketleniyor. Japonya gibi Bitcoin’in yasal olarak tanındığı bir kısım ülkelerde Bitcoin ile alım-satım yapmak kolaylıkla muhasebeleştirilebilecek bir konu olmasına karşın şu an Türkiye’de Bitcoin ile birşey almak veya satmak aslında bir mal ile başka bir malı takas etmekle eşdeğer” diye konuştu.

Peki Bitcoin nasıl alınıp satılabiliyor?

Oral, Bitcoin’in alınıp satılma prensiplerini şöyle aktardı:

• Bitcoin alabilmek için kullanıcıların ‘yalnızca bir kişinin erişimine ve harcamasına izin veren dijital ehliyet’ olarak nitelendirilebilen Bitcoin elektronik cüzdanı ve adresine sahip olmaları gerekiyor. Cüzdanı akıllı cihazlarınızdan herhangi birine yükledikten sonra sizin için bir adres yaratılıyor.

• Uzun ve karmaşık bir şifreden oluşan bu cüzdanınızda Bitcoin alıp muhafaza edebiliyor ve bu cüzdandan bitcoin gönderebiliyorsunuz.

• Kullanıcılar, örneğin paribu.com üzerinden hesap açtıktan sonra ‘TL Yatır’ bölümünden kayıt oluşturarak, Paribu hesaplarına TL transfer edebiliyor. Sonrasında hesaplarındaki TL ile Bitcoin satan kullanıcılardan diledikleri miktarda Bitcoin alıp, elde ettikleri Bitcoin’i ister Paribu hesaplarında, isterlerse kendi bilgisayarlarına veya mobil telefonlarına kuracakları Bitcoin cüzdanlarına çekerek muhafaza edebiliyor.

• Dünyanın her yerinde Bitcoin borsaları bulunuyor. Şu an Türkiye’nin en büyük hacimli Bitcoin borsası olan Paribu üzerinde, Bitcoin almak isteyen kullanıcılar hangi fiyattan ne kadar almak istediklerini, bitcoin satmak isteyen kullanıcılar ise hangi fiyattan ne kadar satmak istediklerini bir emir olarak kaydediyor.

• Aynı fiyatta kesişen emirler neticesinde alım satım gerçekleşiyor ve Bitcoin’in yeni fiyatı en son gerçekleşen satış fiyatı olarak belirleniyor. Dolayısı ile dünyanın her yerinde her borsada fiyat farklı. Çünkü fiyat, o borsa içerisindeki alım satım neticesinde oluşuyor.

Bitcoin 1 yılda % 350 değerlenerek nasıl yükseldi?

• İnternetin bankasız ve devletsiz para birimi Bitcoin, transfer hızı, veri güvenliği gibi nedenlerin yanı sıra, nakitle savaşın ve sermaye kontrollerinin artmasından dolayı da dünyada ilgi odağı. Küresel anlamda siyasi belirsizlik ve jeopolitik gerginlikler, güvenli sığınaklardan biri olarak kabul edilen Bitcoin'e olan talebi artırdı. Bitcoin ile tıpkı gerçek parayla olduğu gibi harcama ya da 'döviz işlemi' yapılabilmesi de kullanım alaninı artırdı.

• Bugün itibarıyla 1 Bitcoin’in TL değeri 14.000 TL. Geçen yıl bu zamanlar 2.500-3.000 TL aralığında olan Bitcoin, 1 yılda % 350 değer kazandı.

• 2013'ün sonlarında spekülatif bir atak ile 1.000 doların üzerine çıkmış ancak aynı yıl Tokyo'daki Mt. Gox Bitcoin borsası siber saldırıya uğrayınca 400 doların altına düşmüştü. 2016'ya 430 dolar seviyesinden başlayan ve % 125 performans ile tüm yatırım araçlarını geçerek 968 dolardan kapanan Bitcoin, 2017 yılına 1000 doları aşarak başladı ve yılbaşından 22 Mayıs'a kadar olan sürede % 117 gibi bir prim yaptı.

• Bitcoin, Çin'den gelen "Bitcoin'e sınır getirilmesi" açıklamasıyla adeta tepetaklak oldu. Sekiz işlem gününde yaklaşık 400 dolar değer kaybederek 752 dolara kadar geriledi. Daha sonra yeniden hareketlenen Bitcoin Şubat ayında 1.000 doları aştıktan sonra bir süre burada dalgalandı.

Çin’deki son gelişmeler Bitcoin’i nasıl etkiledi?

Bitcoin, dünyada bazı bilişim suçları ve karaborsayla adı anıldığı için hükümetlerde endişe yaratıyor. Bu alandaki en son gelişme, Çin Hükümeti’nin Bitcoin’e kısıtlamalar getirmesi ve ABD Menkul Kıymetler Borsa Komisyonu’nun Bitcoin’in ABD borsalarında işlem görmesine izin vermemesi gibi haberlerle sert biçimde düştü. Paribu’nun ortaklarından Yasin Oral’ın verdiği bilgiye göre, bu gelişmeler, eskiden yıkım derecesinde etki gösterecek haberlerdi. Bitcoin’in eskisinden çok daha kararlı bir piyasaya sahip olduğunu belirten Oral, “Bugün böyle haberlere dahi çok ciddi direnç gösteren bir piyasa var. Bu haberlerle Bitcoin değeri 16.000 TL seviyelerinden 11.000 TL’ye kadar indi fakat kısa sürede 14.000 TL seviyelerine tekrar yerleşti” dedi.

Her ay 100 TL’lik Bitcoin’le birkaç yılda araba alınır mı?

Türkiye’de Bitcoin’in BDDK tarafından denetlenen yasal bir altyapısı, yasa ile belirlenen kuralları bulunmuyor. Oral, konunun işleyişle ilgili birikim gerektirdiğini ve BDDK’nın konuya çekimser yaklaştığını kaydetti. Bitcoin’in geçmişine bakıldığında Bitcoin’in uzun dönemde karlı bir yatırım aracı olduğunu belirten Oral, bununla birlikte dünyanın her yerinde henüz regülasyon problemleri olmasından ötürü, devletler tarafından kabul görmüş başka yatırım araçları ile kıyaslamanın çok doğru olmadığını kaydetti. Oral, “Her ay 100 TL’lik Bitcoin alıp güvenli bir cüzdanda sakladığınızda bir kaç sene sonra belki de bir araba alacak paranız olabilir. Bitcoin fiyatının 1.000-1.500 TL seviyelerinden bugün 14.000 seviyelerine geldiğini düşünürsek bu mümkün” dedi.

Emlakjet Haber - Nihal Yuvacan

0 Takipçi