Konut Kredisi Nedir?

Bankaların tüketiciler tarafından alınacak olan evi bir teminata bağlı bırakarak ve bu bankaların farklı seçeneklerle daha kolay şekilde verdiği kredi konut kredisi olarak karşımıza çıkar.

Bankalar tarafından müşterilere ev alabilecek şartlar yaratmak istemesi üzerine konut kredisi kavramı ortaya çıkmıştır. Ev satın almak isteyen kişiler bu kredileri kullanmak istediklerinde bankalarla iletişim kurarak bilgilerini bırakır ve bankaların ayrıntılı incelemelerine girerler. Bu esna da müşterinin almak istediği evin krediye uygun olup olmadığı konusu da araştırılır. Çünkü bankalar bu konuda çok hassas davranırlar. Borcun süresi bitene kadar evi ipotek olarak tutarlar ve borcun ödenmemesi halinde verdikleri bu hizmet karşılığında evi kapatarak kendilerini güvence altına alırlar. Bu şekilde müşterilerine yüksek miktardaki paraları güvenerek verirler.

Bu şekilde hem bankalar paralarını müşterilere gönül rahatlığıyla teslim ediyor em de müşteriler ev almakta zorlanmıyorlar. Ödemelerini tamamlayan müşteriler kendi üzerlerine olan evlere sahip olmuş oluyorlar.

Konut kredisi sayesinde alınan ev tapuları sizin üzerinize olur. Bu durum diğer ev sahibi olma yöntemlerinden farklıdır ve bu tercihler artış gösterir. Ev sahibi olmak herkesin hayalidir. Genellikle evleri kendine ait olmayıp, kirada oturan kişiler bu konut kredisi şekline çok ilgi gösteriyorlar. Bu ilgi gören konut kredileri nasıl hesaplanır onlara bakalım.

Konut kredisi hesaplama nasıl olur?

Konut kredisi hakkındaki kafanızdaki soru işaretleri cevaplarını bulduysa ve kredi almaya karar verdiyseniz öncelikle konut kredisi hesaplama işlemi ile ilk adımı atabilirsiniz. Yapmanız gerekenler hakkında da kısa bir bilgi vermek isteriz.

Öncelikle ödemelerinizi yapmak için küçük bir hesap yapmalısınız. Bu hesapta kredilerin süresi yani yaklaşık 5- 10 yıllık sürede ev için kendinize ne kadar para ayırabilirsiniz? Unutmayın ki vade ne kadar uzun olursa ödeyeceğiniz faiz tutarı da fazla olacaktır. Yalnız bu durumda kısa vadede ödemeye çalışırken bütçenizi zorlayacak hesaplardan kaçınmalısınız. Bunlar başta basit bir çözüm olsa da uzun vadede sizi zor durumda bırakabilir. Bu yüzden bu hesapları yaparken başta kendinize dürüst olmanızı tavsiye ederiz.

Bizce ideal borçlanma oranınız da aylık gelirinizin %40 oranından fazla olmaması gerekir. Bunları bilerek konut kredisi almaya giderseniz eğer daha rahat ve mantıklı bir seçim yaparsınız.

Toparlamamız gerekirse;

· Aylık olarak ev için en fazla ne kadar kredi ödeyebilirim?

· Borcumu ödeyememe durumunda teminat olarak gösterebileceğim mallarım neler?

· Önümde daha farklı ve büyük harcamalar yapacak mıyım?

· Birikimlerim ne kadar?

· Giderlerim ne düzeyde beni zorlar?

· Düzenli olarak gelirim ne kadar?

En Uygun Konut Kredisi Veren Bankalar

18 Aralık 2018 tarihi itibariyle faiz oranlarıyla en uygun konut kredisi veren bankaların oranları şu şekilde;

· ING BANK %1.89

· Kuveyt Türk %1.92

· Şeker Finans %1.97

· Ziraat Bankası %1.98 ( Anlaşmalı konut projeleri için %0.98 olarak hesaplıyor.)

Sizlere son ve güncellenmiş verilerle sunduğumuz bu yazımızda kafanızdaki sorulara cevap aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. En uygun ev kredisi almak için güncel veriler ve emlak konusunda gündemi takip etmek için haberler bölümünde ilgili yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

0 Takipçi