Evinizin Net Metrekaresi Ne Kadar?

Projeden bir ev beğendiniz ve evin büyüklüğü tam istediğiniz gibi. Hemen metrekare hesabıyla gidip hayallerinizdeki mobilyaları aldınız. Ev tesliminden sonra, sıra evi döşemeye geldiğinde, aldığınız bazı eşyaların sığmadığını, halılarınızın odaya göre büyük kaldığını mı gördünüz?

Ne o yoksa ev küçülmüş mü? ya da dolandırıldınız mı? hayır hayır! hemen panikleyip, sinirlenmeyin. Belkide sizin bildiğiniz evin metrekaresi, net metrekare si değildi. Projeden baktığınız zaman büyüklüğüyle sizi heyecanlandıran evi kendi gözlerinizle gördüğünüzde yün kazak gibi çekmiş olabiliyor. Bu yüzden dikkat etmeniz gerekenler yazımızda..

Aldığınız ev net mi brüt mü?

Yeni ev satın almak isteyenlerin yaptıkları araştırma aşamalarında net ve brüt metrekare ev ifadeleriyle sıkça karşılaşırlar. Proje evlerde daha sık karşımıza çıkan bu ifadeler, bazı insanların kafalarında soru işareti olabiliyor. Satış ve tanıtım ofislerinde satılan evlerin çoğu brüt metrekare olarak belirtiliyor. Net metrekaresini göremeyen e alıcılar, yüksek metrekare olarak gösterilen evlerin genişliğini cazip buluyor. Evin gerçek halini gördüklerindeyse hayal kırıklığıyla karşılaşabiliyorlar. Aynı zamanda brüt metrekare üzerinden aldığınız ev ile %15 zarar edebilme şansınız var. .Bazen geri dönüşü olamayan bu durumlarla karşılaşmamak için bu tanımları bilerek evlerin karşılaştırmasını yapabilirsiniz.

● Brüt metrekare: Brüt metrekare; evi aldığınız zaman size ait olacak olan bina içerisindeki toplam alan demektir.Bu toplam alanın içerisinde; duvarlar, kolonlar, balkon, taraça, merdiven boşlukları yer alır. Kısaca fiziken kullanamayacağınız alanlardır.

● Net metrekare: İnternet üzerinden baktığınız evler, projeler ya da emlakçı aracılığıyla bulduğunuz evlerde asıl dikkat etmeniz gereken esas ölçü net metrekaredir.

Net metrekare, evin duvarlarının iç kısımlarında kalan, kullanılabilen asıl toplam alanı ifade eder. Buna kısaca brüt metrekare dışında, ıslak hacimler, balkon-teras dahil ‘’süpürülebilir alan ‘’ olarak da tanımlayabiliriz. Aldığınız evin içerisindeki toplam yaşam alanı da diyebiliriz.

Brüt metrekare nasıl hesaplanır?

Evin brüt metrekare hesabı üç farklı şekilde hesaplanabilir. Bunlar;

  1. Kat planının dıştan ölçülen, boşlukların ve asansörün düşürüldüğü inşa edilebilen alan olarak,
  2. Binanın girişi, havuz oyun alanları gibi sosyal tesisler, olmazsa olmaz otoparklar ve peyzaj alanlarından gelen payınların da evin brüt alanına eklenerek,
  3. Yangın merdiveninin hesaplama dışında tutulması şeklinde karşımıza çıkabiliyor.


Net metrekare nasıl hesaplanır?

Peki net metrekare nasıl hesaplanır derseniz, brüt metrekare hesabından, duvar kalınlıkları, merdiven ve asansör boşlukları gibi aslında kullanılmayan alanların hesaptan çıkarıldığı zaman kalan alandır.

Tapuda yazan metrekare net mi brüt mü?

Projeden alınan evlerde net ve brüt metrekare arasındaki fark, tüketiciler için büyük hayal kırıklığı yaşatıyor. Tapuda yazan metrekare de brüt metrekaresinin gösterildiği evler, gerçeğiyle karşılaştırıldığında beklentinin altında yer alıyor. 130 metrekare olarak aldığınız eve, 100 metrekare olarak yerleşebiliyorsunuz. Tapuda genellikle brüt metrekare yer alıyor. Yani bu daha fazla alan demek oluyor. Net ve brüt metrekare farkı önüne geçebilmek için çıkan kanun ile birlikte artık tüketici aldığı evin hem net, hem de brüt metrekaresini görebilecek. Özellikle tüketiciyi korumaya yönelik Tüketici Kanununa göre; özellikle inşası yapılmamış, proje üzerinde olan ev satışlarının net ve brüt metrekaresi belirtilmek zorunda. Eğer sözleşmede olan net ve brüt metrekare arasında fark olursa, yasaların sizin tarafında olacağını unutmayın.

0 Takipçi