Apartman Yönetimi Nedir?

Sürekli yapılan evler, projeler insanların barınma ihtiyacından doğan bir zorunluluktan ortaya çıkmaktadır. Özellikler şehirleşme yaygınlaştıkça göçler ve şehirdeki insan yoğunluğunun getirisi olarak çok katlı yapılar, toplu konutlar artmış bulunmakta. Bu toplu konutlar yani apartmanlarda düzeni ve refahı sağlamak için apartman yönetimi oluşturulmaya başlandı.

Bu karmaşık durum ve yoğunluktan doğan çok katlı binalar, toplu konutların üzerine insanların eskisi kadar iletişim içinde olmamalarını sağlayan sosyalleşme problemleri de bir araya gelince yaşanan bu kargaşa ortamının düzene girmesi için binalarda bir apartman yönetimi oluşturma durumu zorunluluk haline geldi. Apartman sakinlerinden oluşturulabilen bu apartman yönetimi gereklilik olduğundan bu yönetim ile birlikte apartman için bir yönetici seçiliyor.

Apartman yönetimi kimlerden oluşur ve görevleri nelerdir?

Apartman yönetimi için ilk olarak yöneticinin seçilmesi gerekir. Seçim yaparken apartman yönetimi kimlerden oluşur sorusunun cevabını öğrenmek ve buna bağlı kalmak önemlidir. Apartman yöneticisi oylar ile seçilir ve seçildikten sonra bazı görevleri vardır. Bu görevler;

· Apartman sakinleri tarafından varsa ev sahibi ve kat sahipleri tarafından belirlenen kararları yerine getirir,

· Apartmanın korunması, bakımı, onarımı ve tedbirleri hakkında tüm yetkilere sahiptir.

· Genel yönetim işleri, temizlik ve bakım işleri, asansör, kalorifer, elektrik, güvenlik ve sigorta işlerinden sorumludur.

· Genel olarak tüm bakım, onarım, temizlik ve diğer giderler için apartman sakinlerinden belirlenen tarihlerde aidat alarak apartman ihtiyaç ve giderleri için maddi destek alır.

· Bütün gelir ve giderleri defterde tutar ve aldığı aidatların makbuzunu keser.

Apartman sakinleri tarafından bir apartman yöneticisi atanamaz ise bu durumda devreye Profesyonel Apartman Yöneticisi girer.

Profesyonel Apartman Yöneticiliği Nedir?

Toplu yaşam alanlarının artması ile bazı iş kolları ortaya çıkmaktadır. Profesyonel Apartman Yöneticiliği de bu iş kollarından biridir.

Son yıllarda iş gücü ve insanların zamanla yarışırken kendi işleri dışında başka bir işe vakit ayıramamalarının büyük bir sorun olması yüzünden apartmanda yaşayan kişilerin genellikle bu tür yöneticilik işleriyle ilgilenecek vakitlerinin olmaması ama zorunlu olan bu durumu yapmaları genellikle apartman yaşantısında sorunlara yol açıyor. Bu problemleri dışarıdan profesyonel kişilerin düzenlemesi herkesi bu anlamda mutlu eden bir durumdur. Kat maliklerinin bu süreci kolay bir şekilde çözmek istemeleri üzerine bu alanda uzman kişilerden destek alıyorlar.

Apartman yönetimini dışarıdan tarafsız ve uzman kişiler tarafından yapılmasının apartman sakinleri arasındaki ortaya çıkabilecek bazı sorunları ortadan kaldırıyor. Daha düzenli, otoriter ve iyi bir şekilde yönetim sağlanmış oluyor. Bu profesyonel apartman yöneticiliği hakkında sertifika programları bulunmaktadır. Eğitim alınan bu yöneticilik sistemi iş istidamı açısından da büyük bir önem taşımaktadır.

0 Takipçi