Oteller ‘rezidans’, AVM’ler ‘mahalle’yle büyüyecek

Emlakjet.com’un platin sponsorluğunu üstlendiği 6. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi, ticari gayrimenkuldeki trendlere ışık tuttu. Açılış oturumlarında turizmdeki daralmanın gayrimenkul sektörü desteği ile aşılabileceği, mahalle AVM’lerinin ve özel konseptli AVM’lerin sektörün trendi olduğu belirtildi

Management Plus Danışmanlık Eğitim tarafından organize edilen 6. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi, “Ticari ve Alternatif Gayrimenkulde Farklılık Yaratmak” temasıyla bugün gerçekleştirildi. Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet.com ’un platin sponsorluğunu üstlendiği zirve, otel den ofis ve alışveriş merkezi ne, konuttan lüks rezidans yatırımlarına kadar önde gelen pek çok ticari gayrimenkul yatırım alanında faaliyet gösteren şirket profesyonellerini ve sektörün önde gelen temsilcilerini biraraya getirdi.

Turizmdeki gelir kaybını ‘rezidans’ modeli önleyecek

Zirvenin açılışında konuşan Turizm Yatırımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Recai Çakır, 2015 yılından beri terör ve ekonomik konjonktür ile daralmakta olan ve dünyada 64’üncü sıradan 16’ncı sıraya gerileyen Türk turizm sektöründeki gelir kaybının 10 milyar dolar olduğunu, bunu azaltacak ve sektördeki daralmayı hafifletecek yeni önlemler alınması gerektiğini kaydetti. Bu noktada gayrimenkul ve turizmin birlikteliğinin önemine değinen Çakır, “Bugün turistik tesislerin örneğin % 25’lik bölümü apart otel olarak yapılabiliyor ve karma kullanımlı projelerde olduğu gibi uzun dönemli kiralama ve satışla rezidans işletme mantığıyla gelir elde edilebiliyor. Turizmdeki bu rezidans modelinin önümüzdeki dönemde sektöre dinamizm ve farklılık kazandırmasını bekliyoruz” dedi. Çakır, alternatif konaklama ve ticari modellerle canlanabilecek turizm sektöründe ‘yaşlı bakım evleri ve ‘yaşlı tatil köyleri’nin de önemli bir trend olacağını sözlerine ekledi.

Konut ve ticari gayrimenkul kiralamaları kanunda ayrışmalı

Alışveriş merkezi yatırımlarındaki geri dönüş hızının % 8 ile konut ve ofis yatırımlarının önünde olduğunu ancak son 1-2 yılda kiralamalarda bazı sıkıntılar yaşandığını dile getiren Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Hulusi Belgü ise, önümüzdeki dönemde konut kiralaması ile ticari gayrimenkul kiralamasını bir tutan Borçlar Kanunu’nda bu iki alanın birbirinden ayrışması için harekete geçileceğini açıkladı. Belgü, “Kanunda bu iki alanın bir tutulması nedeniyle birtakım sıkıntılar yaşanıyor. Örneğin kanun bugün dövizli kiralarda enflasyon ayarlaması yapılmasına izin vermiyor. Kiracılar istedikleri kişiye devir yapabiliyor” dedi.

Kentsel dönüşümle mahalle AVM’leri artacak

Alışveriş merkezi yatırımlarında önemli olan konunun hedef kitleyi doğru seçmek ve özel AVM’ler tasarlanması olduğunu belirten Belgü, “Bugün 61 ilde 380 AVM, 11.4 milyon metrekarelik kiralanabilir alana sahip. 2023’te bu rakam, 15 milyon metrekareye ulaşacak. 110 AVM’nin bulunduğu İstanbul’da bazı bölgelerde arz fazlası varken, bazı bölgelerde asıl ihtiyaç var. Bu bölgelere ve ihtiyaca odaklanmak gerekiyor. Yanyaya açılan AVM’lerde rekabet nedeniyle yapılan kira indirimleri, sektörü negatif bir noktaya çekiyor” diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde aileye yönelik AVM’lerin, gençlere ve çocuklara özel AVM’lerin gündeme gelmesini teşvik ettiklerini belirten Belgü, şöyle devam etti: “Plansız şehirleşme nedeniyle alışveriş merkezlerinin merkezde olması bir ihtiyaç. Ancak önümüzdeki dönemde özellikle kentsel dönüşümle birlikte mahalle AVM’lerinin de ortaya çıkmasını ve artmasını öngörüyoruz.”

Emlakjet Haber

0 Takipçi