Kira geliri beyannamesi vermenin püf noktaları

Kira geliri beyannamesi 1 Mart itibarıyla başladı. 2015 yılında kira geliri elde edenler 2016 yılında kira gelirlerini beyan etmek zorundalar. İşte milyonları yakından ilgilendiren kira geliri ile ilgili bilinmeyen 11 başlık

[if gte mso 9]> 0 0 1 651 3714 ktütükt 30 8 4357 14.0 Normal 0 false false false TR JA X-NONE

Emlak haberleri sitesi EmlakPencerem.com, mülk sahipleri tarafından en fazla önemsenen konulardan biri olan kira geliri beyannamesine ilişkin bilgileri 11 başlıkta topladı. Beyan vermenin püf noktalarını haberimizde bulabilirsiniz.

[if !supportLists] 1. [endif] Kira geliri beyannamesi nasıl ve nereye veriliyor?

Kira geliri beyannamesi internet üzerinden ya da bağlı olunan vergi dairesine giderek verilebiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinde bulunan ‘Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’ne giriş yaparak adınıza doldurulmuş hazır beyanı onaylayabilir veya kendiniz beyanı doldurup internet ortamında gönderebilirsiniz.

[if !supportLists] 2. [endif] Kira geliri beyannamesi ne zaman verilmeli?

Her yıl bir önceki takvim yılında elde edilen konut ve işyeri kira gelirleri 1 Mart ile 25 Mart tarihleri arasında beyan edilmelidir. Verilecek beyan sonucuna göre ödenecek vergi 2 eşit taksitte, birincisi 31 Mart, 2. taksit 31 Temmuz tarihlerinde ödenebiliyor.

[if !supportLists] 3. [endif] Kimler kira geliri beyannamesi vermeli?

2015 yılında 3 bin 600 lira ve üzeri konut kira geliri bulunanlar ile 29 bin liranın üzerinde işyeri kira geliri olanlar beyanname vermek zorundalar. 2015 yılında işyerlerinde beyan sınırı 29 bin lira olarak belirlendi.

[if !supportLists] 4. [endif] 2015 yılı konut istisna oranı nedir?

2015 yılı konut istisna oranı 3 bin 600 lira olarak hesaplanacak. Bu rakamın üzerinde kira geliri olanlar istisna oranını düştükten sonra kalanı üzerinden vergilendirilecekler. İşyeri kira gelirinde istisna oranı uygulanmamaktadır.

[if !supportLists] 5. [endif] Kimler kira geliri beyannamesi vermeyecek?

a - 2015 yılında, konut kira geliri istisna haddinin (3.600 TL) altında olanlar ile 29 bin liranın altında işyeri kira geliri olanlar beyan vermeyecek.

b - Konutunu bedelsiz olarak çocuklarına, annesine, babasına ve kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesi durumunda beyanname verilmez.(Ancak bu kimselerinin her birinin ikametine birden fazla konut tahsis edilmişse bu konutların yalnız birisi hakkında emsal kira bedeli hesaplanmaz)

c - Yurt dışında ikamet edenler ya da yurt dışında çalışma izni olanlar, Türkiye' de kirada olan işyeri kira gelirlerini kira gelirleri ne olursa olsun Türkiye' de beyanname vermek zorunda değiller.

d - Boş kalan gayrimenkullerin korunması amacı ile bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması durumunda beyanname verilmez.

e - Mal sahibi ile birlikte akrabaların da aynı evde veya dairede oturması durumunda beyanname verilmez.

[if !supportLists] 6. [endif] Kira gelirlerinden indirilecek giderleri nasıl hesaplarız?

Beyanname verirken Götürü Gider ya da Gerçek Gider yöntemlerinden biri kullanılmalı. Gerçek gider yöntemini seçmişseniz, kira gelirinizden indireceğiniz giderlerin belgeleri ile (aydınlatma, ısıtma, su, asansör, sigorta, tadilat, kredi faizleri, 5 yıl süre ile gayrimenkulü satın alma bedelinin %5'i oranında indirim,yüzde 2 amortisman bedeli, Kira ile oturulan konuta ait ödenen kira bedelleri, eğitim ve sağlık giderlerinin kira gelirinin yüzde onluk kısmı) indirim konusu yapabilirsiniz.

Götürü gider yöntemini seçmişseniz, kira gelirinizden istisna oranını düştükten sonra kalan kısmının yüzde 25 oranında gider düşersiniz. Bu yöntem seçilirse iki yıl bu sistemden dönülmez.

[if !supportLists] 7. [endif] Kira geliri beyannamesi vermeyenlerin cezası nedir?

Maliye Bakanlığı, kira gelirinizi beyan etmediğinizi veya eksik beyan ettiğinizi tespit ederse kira geliri istisna oranından (3.600 TL) yararlanamıyorsunuz. Ayrıca iki kat birinci derece usulsüzlük cezası ve vergi ziya-ı cezası kesilecektir.

[if !supportLists] 8. [endif] Kira gelirimi geçen yıl beyan etmeyi unuttum. Ne yapabilirim?

Süresi geçmiş beyan edilmemiş kira geliri beyanınızı Maliye tespit etmeden kendiniz VUK pişmanlık hükümlerine göre bir dilekçe ile müracaat etmeniz halinde istisna oranlarından faydalanabiliyorsunuz. Sadece ‘Pişmanlık Zammı’ adı altında gecikme zammı ödersiniz.

[if !supportLists] 9. [endif] Karı ve kocanın yarı yarıya sahip oldukları evi kiraya vermesi durumunda kira beyanı nasıl verilir?

Eşler ayrı ayrı paylarına düşen kira gelirine göre, kira geliri beyanı verirler ve ayrı ayrı kira istisna oranını düşebilirler.

[if !supportLists] 10. [endif] Kiracının kirasını ödememesi durumunda beyan vermeli miyim?

Kira gelirinde kiranın elde edilmesi tahsil esasına bağlanmıştır. Tahsil esasına göre kiranın nakten ya da ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekir. Bu durumda almadığınız kiranın beyanı olmaz. Tahsil ettiğiniz zaman vereceksiniz.

[if !supportLists] 11. [endif] Birden fazla konutu olanlar her konut için istisna oranından faydalanabilir mi?

Birden fazla konutu olanlar sadece bir kere istisna oranından faydalanabilirler.

EmlakJet Haber

EndFragment

0 Takipçi