‘KDV indirimi 2-3 yıl daha uzatılmalı’

Durgun geçen yaz döneminin ardından sektörün canlanmasının beklendiği Eylül ayı gelirken, KDV indiminde de süre uzatımı bekleniyor. Sektöre göre, 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için % 18 olan KDV oranının % 8’e indirilmesi kararı kalıcı olmalı, olmasa da 2-3 yıl uzatılmalı

Konut sektörü nde 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için % 18 olan KDV oranının % 8’e indirilmesi kararı, bu yıl Mart yerine Eylül sonuna kadar uzatılmıştı. Şimdi referandum, Ramazan, bayram ve ardından gelen yaz dönemi süresinde satışlarında kısmen durgunluk yaşayan sektör profesyonelleri, kalıcı bir indirimin sektörü bu noktada önemli ölçüde destekleyeceğini savunuyor.

Durgunluk olmaması için ek düzenleme olmalı

KDV İndiriminin Eylül ayında sona erecek olmasının piyasalara durgunluk getirebileceğini söyleyen ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, “2016 yılındaki politik ve ekonomik gelişmeler inşaat sektörünü durgunluğa itecek gibi olmuş ancak zamanında alınan önlemler sayesinde sektör canlılığını devam ettirmişti. Bu önlemlerden en önemlisi, konutlardaki KDV oranlarının % 18’den % 8’e düşürülmesi oldu. Sadece yeni yapılan ve metrekare vergi değeri bin ile 2 bin TL arasındaki konutları kapsayan bu düzenleme, özellikle orta kesime hitap eden konutlarda bir canlanma yarattı. Bu düzenlemenin en az 2, hatta 3 yıl olarak yeniden uzatılması piyasalara hareketlilik getirecektir” diye konuştu.

Kısa süreli uzatmaların fazla bir etkisi olacağını düşünmediğini dile getiren Atalay, “Çünkü bitmiş projeler in zaten teslimleri yapıldı. İnşaatlardaki değer artışının maliyet artışının oldukça altında kaldığı bir dönemde konut sektörünü durgunluğa girmemesi için ek düzenlemeler yapılmasını gerekli görüyoruz” dedi.

Emlakjet Haber