Göç ve kentsel dönüşüm Hatay’ı konutta geliştiriyor

Suriye’de devam eden savaş dolayısıyla Hatay’a artan göç, kentsel dönüşüm ve yeni konut projelerindeki artışı tetikliyor. Konut piyasasında Antakya ve İskenderun ilçeleriyle gelişen Hatay, çevre yolu çevresindeki yeni gelişim alanlarıyla yabancıların da ilgisini çekiyor

Suriye’de devam eden savaş dolayısıyla artan göç, istihdam sağlanacak yeni konut projeleri ve bu gelişme ile birlikte altyapı ve üstyapı çalışmalarında artış olması beklentisi Hatay ’ı da gayrimenkulde öne çıkan şehirler arasına kattı. Dünyaca ünlü Expo 2021 Fuarı’nın Antalya’nı ardından Türkiye’ye getiren ikinci şehir olması, Hatay’ın gelişim potansiyeli açısından da önemli.

Bu kapsamda ilde mevcut potansiyelleri daha iyi kullanabilmek ve yaşam kalitesini arttırabilmek için altyapı çalışmaları ve kentsel dönüşüm projelerine doğru bir trend oluştuğunu kaydeden

TSKB Gayrimenkul Değerleme Ankara Şube Değerleme Uzmanı Muhammed Said Yılmaz

, gayrimenkul piyasasında fiyatların artışların belirli düzeyde seyretmesinin piyasanın talebinin karşılandığını gösterdiğini kaydetti. Yılmaz, kentin emlak piyasasındaki son durumu Emlakjet ’e aktardı.

Gelişme alanları çevre yolu çevresinde

Yatırım potansiyeli olarak kentsel dönüşümün yatırım fırsatı olarak değerlendirileceği Hatay, kültürel, ticari ve lojistik açıdan gayrimenkulde ön plana çıkan bir kent. Antakya ve İskenderun ilçeleriyle gelişen Hatay’da Antakya ilçesinin batıya doğru geliştiğini kaydeden Yılmaz, “İlçede Saray, Ekinci ve Akasya Mahalleleri konut sektöründe ön plana çıkıyor. Çevre yolu çevresinde yeni gelişme alanlarına talebin arttığı görülüyor. İlçenin merkezinde kentsel dönüşüm faaliyetleri başladı. Ekinci ve Emek Mahalleri’nde kentsel dönüşüm alanı ilan edildi ve çalışmalara başlandı. Asi Nehri’nin doğusunda tarihi kent merkezinde 2009 Koruma Amaçlı Revizyon İmar Planı doğrultusunda yenileme çalışmaları yapılıyor” diye konuştu.

İskenderun ilçesinin kuzey güney doğrultusunda kıyı kenarında geliştiğini belirten Yılmaz, “Kuzeyde Payas, Dörtyol ilçesine kadar uzanmakta olup Organize Sanayi Bölgesi ve İsdemir’e kadar gelişmiştir. İlçenin güneyinde verimli tarım toprakları yer aldığından ilçenin doğusunda yer alan Prof. Dr. Muammer Aksoy Caddesi ve Ceyhan Çevre yolu arasında kalan bölgede kentsel dönüşüm ve gelişme alanı olarak görülmektedir” dedi.

Satılık daire metrekaresi 1000 TL’den başlıyor

Sahil kesiminde bulunan ilçelerden Dörtyol, Payaz ve İskenderun ilçelerinin konumlarından dolayı tercih edilebilir olduğunu ifade eden Yılmaz, kent merkezinde değerli arsaların üzerinde gerçekleşecek kentsel dönüşüm projelerinde yatırım imkanlarının görüldüğünü belirtti. Hatay ilinde genel olarak konut satışları incelendiğinde konut m² birim değerlerinin 1.000-1.500 TL/metrekare olduğu; kira değerlerinin ise 4,00-8,00 TL/m²/ay aralığında değiştiğini söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti: “Antakya’da ise konut satışlarının 1.200-2.000 TL/metrekare ve kiraların ise 5,00-10,00 TL/metrekare/ay aralığında; Defne ilçesinde konut satışlarının 900-1.200 TL/metrekare aralığında; Dörtyol ilçesinde konut satışlarının 900-1.100 TL/metrekare aralığında ve kiraların 3,00-6,00 TL/metrekare/ay aralığında; İskenderun ilçesinde konut satışlarının 1.200-2.000 TL/metrekare ve kiraların 5,00-10,00 TL/metrekare/ay aralığında değiştiğini söyleyebiliriz.”

Ortadoğu’dan yatırım geliyor

Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre, alıcı profiline bakıldığında Ortadoğu vatandaşları öne çıkıyor. Suriye, Irak, Arap, Ürdün ve Filistin gibi ülke vatandaşlarının konut alımı yaptığı kentte, Türk vatandaşlarına benzer özelliklere sahip oldukları için konut seçimleri hemen hemen aynı... Bu ülkelerden gelen üst ve orta gelir grubu vatandaşlar konut alımı yapıyor. Bu ülkelerin yanı sıra Ortadoğulu göçmenlerin çok olduğu Almanya ve Fransa gibi ülkelerin vatandaşlarından da talep geliyor. Çifte vatandaşlığa sahip olan Suriyeliler gelir durumlarına göre kent merkezi ve yeni gelişim bölgelerinden konut alımı yapıyor.

Yabancılara yapılan satış göç nedeniyle net değil

Hatay’da yabancılara yapılan satışların miktarı net değil, bunun nedeni Suriye’den gelen kişilerin çifte vatandaşlığa sahip olup istatistiklerde yabancıların Türk vatandaşı olarak gözükmesi… Yılmaz, aslında gayrimenkullerin Suriye’den gelen vatandaşlara satılmış olmasına rağmen çifte vatandaşlık durumundan ötürü yabancılara yapılan satışların ayrımını yapmak oldukça zor olduğunu belirtti. İç savaşın ve göçün arttığı 2010 yılından sonra kira değerlerinin arttığının gözlemlendiğini belirten Yılmaz, “Yapılan incelemelerde ise 2010 ve 2014 yılları arasında kira değerlerinde yıllık yaklaşık % 10 arttı. Ancak son zamanlarda mevcut durumdan ötürü kira değerleri sabitliğini korumaktadır. Konut satışlarında da kiralarda olduğu gibi aynı durum söz konusudur” diye konuştu.

Emlakjet Haber

0 Takipçi