Gelişmiş ülkelerdeki konut faiz oranı aylık % 0.40

Türkiye’de hane halkı gelirinin yaklaşık % 25’i konut edinme ya da kira masrafları için harcanıyor. Konutta faiz, bugün aylık % 0.88’den başlayıp % 1.25’e kadar yükseliyor. Eva Değerleme Uzmanı Özdil Şahin, gelişmiş ülkelerdeki aylık % 0.40’lık faiz oranının piyasayı rahatlatacağını söylüyor

TÜİK verilerine göre Türkiye’de hane halkı gelirinin yaklaşık % 25’i konut edinme ya da kira masrafları için harcanıyor. Bu veri doğrultusunda EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Özdil Şahin, hane gelirinin maksimum dörtte birinin konut edinme ya da kira masraflarına harcanabileceğinin göz önüne alınması gerektiğini belirterek şu anda aylık % 0.88’den başlayıp % 1.25’e kadar çıkan banka faiz oranlarının hala yüksek düzeylerde seyrettiğini kaydettti. EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Özdil Şahin, piyasa şartları bugün izin vermese de 240 ay vadeli 400.000 TL tutarındaki bir kredi için aylık faiz oranlarının % 0.40 ve altında seyretmesi durumunda, aylık ödeme tutarı ve toplam faiz ödemesinin daha rasyonel bir seviyede seyredeceğini ileri sürüyor.

Kampanyalar geçici de olsa oranı yakalıyor

Bu konuda gelişmiş ülkelerden örnekler veren Şahin, ABD ve Batı Avrupa ülkelerinde konut kredisi faiz oranlarının aylık % 0,40’ların altında seyrettiğinin altını çizdi. Şahin, son dönemde sınırlı sürede ve sınırlı sayıda proje için geçerli olan Emlak Konut GYO kampanyasının 120 ay vade ve % 0,45 aylık faiz oranıyla ödeme kolaylığı sağlanmasının oldukça olumlu bir gelişme olduğunu belirtti. Söz konusu ödeme seçeneklerinin tüm sisteme yaygınlaştırılmasının daha fazla sayıda kişinin konut sahibi olabilmesi anlamına geldiğini kaydeden Şahin, şu uyarıda bulunuyor: “Faiz oranları ev sahibi olmak isteyenler açısından arzu edilen seviyeye düşene kadar, mevcut ödeme seçenekleri arasından hangisini seçebileceğimiz aylık gelirimiz, risk algımız ve ihtiyaçlarımıza paralel olmalı.”

Emlak Konut’un 60 ay 0 faiz oranı da avantajlı

Emlak GYO kampanyasının önemli avantajlar sunulduğunu dile getiren Şahin şöyle devam etti: “Emlak GYO kampanyasında ayrıca 60 ay vadeli, sıfır faizli ödeme seçenekleri de sunuluyor. Örneğin 500.000 TL’lik daireyi bu ödeme planına göre satın almayı düşündüğümüzde ve bu rakamın % 20’sini peşin ödeyip kalanını 60 ay sıfır faiz ile ödemeyi düşünürsek, bu kez aylık ödeme miktarı 6.667 TL oluyor. Banka faizi ödemekten kurtuluyoruz. Aylık ödeme olarak yüksek, fakat toplam ödeme miktarı olarak diğer seçeneklere göre avantajlı olduğu söylenebilir. Ayrıca bir daire satın alındığında dairenin fiyatına ilave olarak daire bedelinin %2’si oranındaki tapu alım harcını ve takribi 1.000-1.500 TL arasındaki konut kredisi dosya ücretini ve emlakçı vasıtasıyla satın alma yapıyorsak emlakçı komisyon ücretini de ilave olarak bütçeye eklemek gerekiyor. Sonuç olarak bakıldığında, piyasadaki mevcut faiz oranlarının ağırlıklı olarak orta-üst ve üst gelir grubunun konut edinebilmesi için gerekli koşulları sunabildiğini görüyoruz.”

Emlakjet Haber

0 Takipçi