Alternatif gayrimenkul yatırımlarının dönemi başlıyor!

Konut ve AVM gibi geleneksel gayrimenkul yatırımlarının dışında öğrenci yurtları, yaşlı bakım evleri ve veri merkezleri gibi alternatif yatırım alanları da 2017’de gözde olacak. Çünkü bu yatırım araçları, demografik gereksinimlerden doğduğu için ekonomik dalgalanmalardan en az etkileniyor

Değişen dünyada klasik ofis , konut ve alışveriş merkezi gibi ‘geleneksel’ gayrimenkul yatırımları, sağlık merkezleri, yaşlı bakım evleri, öğrenci evleri, kiralık konut, otel, paylaşımlı ofisler, depolama tesisleri, veri merkezleri gibi alternatif gayrimenkul yatırımlarına oranla daha riskli olarak algılanmaya başladı. Urban Land Institute (ULI) ve PwC’nin araştırması Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2017 Raporu’na göre katılımcıların % 44’ü 2017’de alternatif gayrimenkul alanlarına yatırımı düşüneceklerini söylüyor.

Öğrenci evleri, kiralık konut, yaşlı bakım evleri ve veri merkezlerinin en çok gelişmesi beklenen alternatif gayrimenkul yatırımları olduğu belirtilen raporda alternatif gayrimenkul sektörlerine yatırım yapılmasına ilişkin zorluklara rağmen sektörlerin en iyi getirilerinden bazılarını sunacağı tahmin ediliyor ve popülerliğinin arttığı söyleniyor.

Türkiye’de öğrenci yurtları ve paylaşımcı ofisler gelişti

Alternatif ofis, konut ve avm gibi geleneksel gayrimenkul yatırımlarının dışında alternatif yatırım alanlarının dünyada 3-4 yıldır gelişmesine ragmen Türkiye’de biraz daha geriden takip ettiğini kaydeden Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı Füsun Yılmaz Philipson, “Trendler değişti, tüketici alışkanlıkları değişiyor. Alternatif gayrimenkul yatırımları demografik trendlere göre konumlandıkları için ekonomik dalgalanmalardan en az etkileniyor. Getirisi, yabancı kurumsal yatırımcı için de çok gerekli” diye konuştu. Türkiye’de özellikle son 2 yıldır eğitimdeki gelişmeyle birlikte öğrenci yurtlarının ve paylaşımlı ofislerin revaçta olduğunu belirten Philipson, alternatif gayrimenkul yatırımları için finans, servis ve ortak alanlarda yeniden planlama kavramlarının önemli olduğunun da altını çizdi.

'Operasyonel riskleri gözardı etmeyin'

Rapor gösteriyor ki, teknolojide gerekse yeni kuşakların yaşam tarzlarındaki değişim, gayrimenkulün bir ‘ürün’ olmaktansa, bir ‘hizmet’ olarak yaratıcı yaklaşımlarla ele alınmasını gündeme getiriyor. Paylaşım ekonomisiyle birlikte, geçici ofisler, yurtlar gibi alternatif yatırımlar, geleneksel gayrimenkul anlayışının dışında, hem yenilikçilik hem de işletmeciliği ön plana alıyor.

Kentleşme ve değişen tüketici alışkanlıkları otel, öğrenci yurtları, yaşlı ve engelli bakımevleri gibi alternatiflere zemin hazırladığını kaydeden Epos Gayrimenkul Değerleme Kurucu Ortağı Neşecan Çekici ise bu noktada alternatif gayrimenkul yatırımlarının birer işletme ve varlık yönetimi riskini de beraberinde getirdiğini vurguladı. Çekici, “Geleneksel gayrimenkul yatırımlarından farklı olarak alternatif yatırımlar ekonomik dalgalanmalardan daha az etkileniyor ancak bununla birlikte birçoğu varlık yönetimi riskini de beraberinde getiriyor. Operasyonel riskler bu noktada gözardı edilmemeli” değerlendirmesinde bulundu.

Gayrimenkul hala çekici ama rekabet çok

Rapora göre katılımcılar 2016’ya kıyasla biraz daha temkinli olsalar da 2017’de sermaye ve borç girişinin yine de olumlu olacağını düşünüyorlar... Faizlerin bu kadar düşük olduğu bir ortamda gayrimenkul hala çekici ama rekabet fazla... Avrupa’da gayrimenkul finansmanında borçlanmanın biraz daha zor olacağı düşünülüyor. Geçen yılki %55’lik oran yerine bu yıl borçlanma beklentileri %40 civarında... Avrupa’da gözlemlenen yüksek orandaki belirsizlik ve değişimlere rağmen katılımcıların işlerinin öngörüleriyle ilgili olarak geçen seneye kıyasla kendilerine sadece biraz daha az güvendikleri görülüyor.

Emlakjet Haber

0 Takipçi