Zam beklentisi, kiralık konut aramasını % 24 artırdı

Kiraların hem öğrenci potansiyeli hem de konut sektörünün yüksek sezonu olması nedeniyle Eylül itibariyle artış trendine girecek olması ve yazlık kiralık ev arayışı kiralık daire aramalarını artırdı. Emlakjet’in Mayıs ayı verilerine göre kiralık daire araması Nisan'a göre % 24 arttı

Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet.com ’un Mayıs ayı verileri, satılık daire aramalarında Ramazan ve yaz durgunluğu kendini hissettirirken, kiralık daire aramalarının ciddi bir yükseliş trendinde olduğunu gösteriyor.

Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter

, kiralık daire aramalarında yaşanan yükselişe ilişkin değerlendirmesinde, “Satılık dairelerin emlak aramalarındaki payı Mayıs ayında % 62 olarak seyrederken, % 38 paya sahip kiralık daire aramalarında Nisan ayına göre % 24 artış yaşandı. Bu artışta öğrenci potansiyeli ve konut sektörünün yüksek sezonu olması nedeniyle Eylül ayında başlayacak kira zammı beklentisiyle erken harekete geçmek isteyenler önemli rol oynadı. Bunun yanında yazlık konut potansiyeli olan bölgelerde yazlık ev kiralama arayışı da etkili oldu. En yoğun daire aramaları ise bir önceki aya göre % 30 artışla 1+1 daire lerde gerçekleşti” diye konuştu.

Bahçelievler, Beylikdüzü ve Pendik ilk 3’te

Emlakjet verilerine göre Mayıs ayında en çok kiralık daire aranan ilçeler Bahçelievler, Beylikdüzü, Pendik, Şişli ve Ümraniye olarak sıralandı. Nisan ayına göre en çok artış yaşanan ilçeler ise Arnavutköy, Tuzla, Bayrampaşa, Küçükçekmece ve Sultanbeyli oldu. Bu ilçeler arasında yeni çiftlerin kiralık konut aramasında yoğunlaştığı bölgeler olarak Bahçelievler, Pendik, Ümraniye ve Küçükçekmece dikkati çekti.

Zam beklentisi, kiralık konut aramasını % 24 artırdı

Ulaşım, fiyat ve kısa amortisman süresi cezbediyor

Metro, metrobüs ve Marmaray hatlarının yaygınlaşması ve merkeze göre daha makul fiyatlar nedeniyle yeni evli çiftlerin Pendik’ten Esenyurt’a kadar farklı lokasyona eskiye göre daha çok yöneldiğini belirten Kunter, şöyle devam etti:

Mega projeler ve gelişen raylı sistemler bu bölgelere ulaşımı kolaylaştırırken bölgelerde emsal değerlerinin düşük olması, merkeze göre yatay yapılaşma imkanı ve arsaların daha ucuza mal edilebilmesi imkanıyla fiyat da daha ulaşılabilir seviyede. Örneğin bugün 1+1 bir kiralık daire fiyatı Beylikdüzü’nde ve Pendik’te en az 800 TL’den, Esenyurt’ta 600 TL’den, Ümraniye’de 1.000 TL’den, Bahçelievler’de 1.100 TL’den, Küçükçekmece, Tuzla ve Maltepe’nin E-5’e yakın kesiminde 700 TL’den başlıyor.”

Düşük metrekare değerine sahip olan konutlarda kira geri dönüş süresinin kısaldığını, İstanbul’da konut metrekare fiyatlarında artış yaşandıkça kira geri dönüş sürelerinde de yükseliş gerçekleştiğini hatırlatan Kunter, en çok kiralık konut bakılan ilçeler arasında yer alan Beylikdüzü ve Esenyurt’un 17 yıl ile en kısa konut amortisman süresine sahip olduğunu belirtti.

Mayıs ayında konut satışlarında artış trendi sürüyor

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2017 Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre % 1,5 oranında artarak 116.558 oldu. Türkiye genelindeki ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre % 17,8 oranında artışla 41.738’e çıktı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı ise % 35,8 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı geçen yıla göre % 5,5 azalışla 52.976’ya geriledi. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı % 45,5 olurken, Türkiye genelinde ikinci el konut satışları geçen yılın aynı ayına göre % 8,2 artışla 63.582’ye ulaştı. Yabancılara yapılan konut satışları 1.775 olurken, geçen yılın aynı ayına göre artış oranı % 10,1 seviyesinde gerçekleşti.

İpotekli satış artıyor ancak senetli satışta da hareket var

Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, verileri şöyle değerlendirdi: “Geçen yılın Mayıs ayında % 30,9 olan ipotekli konut satış payının, bu yılın aynı döneminde % 35,8’e yükselmesi olumlu bir gelişme. İpotekli satış, Nisan’da bir önceki yılın aynı ayına göre % 29,6 oranında artış göstererek 43.334 olmuştu ve payını % 37,9’a taşımıştı. Bu ay ise Nisan’a göre bir miktar düşüş görüyoruz. Genel trendlere baktığımızda her yıl yaz döneminin hemen öncesinde firmalar yüksek sezondan dolayı daha agresif kampanyalara yöneldiklerinden kendi bünyelerinde gerçekleştirdikleri senetli satışlarla bir miktar öne geçebiliyor. İpotekli satışın Nisan’a göre göreceli olarak daha az oranda artmasının nedeni bu... Sıfır konut satışı payı ise her ne kadar Nisan ayıyla aynı seviyede ilerlese de geçen yılla kıyaslandığında bir miktar azalış ve ikinci el konut satışında artış var. Bu durumun da Ramazan ve yaz durgunluğu nedeniyle ikinci elde bir miktar daha pazarlık imkanının bulunmasından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Öte yandan yabancı satışı Nisan’a bir önceki yılın aynı ayına göre % 2,7 artarken, Mayıs’ta % 10,1 artması, yabancı satışındaki ivmelenmeyi gösteriyor, bu da olumlu bir gelişme.”

Emlakjet Haber

0 Takipçi