Yapı izin belgesi ilk çeyrekte % 8.7 arttı

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre % 15 gerilerken, yapı kullanma izin belgesi verilen bina sayısı, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki yıla kıyasla % 8,7, yüzölçümü % 22, değeri % 42,2 yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK ), Ocak- Mart dönemine ilişkin "Yapı İzin İstatistikleri" verilerini açıkladı. Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre % 15 azaldı. Söz konusu dönemde yapı ruhsatı verilen binaların toplam yüzölçümü 45 milyon metrekare oldu, bunun 25,4 milyon metrekaresi konut, 10 milyon metrekaresi konut dışı alanlar ve 9,6 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanları olarak hesaplandı. Kullanma amacına göre 34,6 milyon metrekare ile en yüksek paya iki ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 2,5 milyon metrekare ile kamu eğlence, eğitim, hastane veya bakım kuruluşları binaları izledi.

Özel sektör ve İstanbul ön sırada

Yapı sahipliğine göre sıralamanın özel sektörün, devletin ve yapı kooperatiflerinin olduğu verilere göre, İstanbul, bu alanda 9,3 milyon metrekare ile en yüksek paya sahip oldu. İstanbul 'u, 4,7 milyon metrekare ile Ankara , 2,2 milyon metrekare ile İzmir izledi. Yüzölçümü en düşük olan iller sırasıyla Muş, Bayburt ve Bitlis oldu.

İzin belgesi verilen yapıların yüz ölçümü arttı

Belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen bina sayısı ise bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki yıla kıyasla % 8,7, yüzölçümü % 22, değeri % 42,2, daire sayısı % 17,9 yükseldi. Bu yapıların toplam yüzölçümü 39,3 milyon metrekare olarak hesaplanırken bunun 22,1 milyon metrekaresini konut, 9,1 milyon metrekaresini konut dışı alanlar ve 8,1 milyon metrekaresini ise ortak kullanım alanları oluşturdu.

Emlakjet Haber

0 Takipçi