Yabancıya vatandaşlık İstanbul ve Bodrum’u canlandırır

2 milyon dolar yatırım yapan ve 1 milyon dolarlık gayrimenkul alan yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesi kararı, İstanbul ve Bodrum’daki emlak piyasasını hareketlendirecek. 2016 yılının 11 ayında % 20 düşüşle 16.549’a gerileyen yabancı satışları canlanırsa sektör Avrupa ile de rekabet edecek

Yapılan yönetmelik değişikliği ile 2 milyon dolar yatırım yapan ve 1 milyon dolarlık gayrimenkul alana Türk vatandaşlığı verilme imkanı tanınması, 2016 yılının 11 ayında yüzde 20 düşüşle 16.549’a gerileyen yabanca satışlarını canlandıracak olması nedeniyle gayrimenkul sektöründe olumlu karşılandı.

Bu kararın mevcut haliyle ve kısa vadede sadece inşaatı tamamlanmış veya tamamlanmak üzere olan yani tapu verebilen lüks konut projelerini doğrudan olumlu yönde etkileyeceğini belirten Aremas Gayrimenkul Kurucusu ve Genel Müdürü Vedat Arslan, “Bu tarz lüks konut projelerinin son iki yılda çok büyük satış sıkıntısı çektiği ve konuttaki gerçek arz fazlasının da aslında bu alanda olduğu biliniyor. Gerek yabancı ilgisi gerekse lüks konut arzı İstanbul' da ve ayrıca özel olarak Bodrum bölgesinde yoğunlaştı. Dolayısıyla çıkarılan bu kanun bu iki bölgedeki oldukça sınırlı bir pazarı etkileyecektir” diye konuştu.

Yabancıya vatandaşlık İstanbul ve Bodrum’u canlandırır

'Kanun genişletilirse rekabette şansımız artar'

Arslan, şöyle devam etti: “İlgili kanunun "En az toplam 1 milyon dolar değerinde gayrimenkul veya gayrimenkuller alınması..." şeklinde yeniden düzenlenmesi ve/veya 1 milyon dolar şartının yanında en az 250-300 bin dolar gayrimenkul yatırımı karşılığında 5 yıl oturum izninin verilmesi ve bunun ardından vatandaşlık hakkının sunulması durumunda bu kanun sektörün daha geniş bir bölümünü kapsayacaktır. Ayrıca bu şekilde vatandaşlık hakkı veren Avrupa ülkeleri ile rekabet şansımız da artacaktır.”

‘Yabancı yatırımcı bu kararı bekliyordu’

Döviz getiren yabancılara vatandaşlık hakkı veren yeni yönetmeliğin emlak sektörüne ciddi avantaj sağlayacağını belirten ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan, “Bu kararı bekleyen yabancı yatırımcıların olduğunu biliyoruz. 1 milyon dolar yatırımla konut alan yabancılar emlak sektörüne direkt olarak katkı sağlayacak. 2 milyon dolar sermaye ile Türkiye’de yatırım yapan ve 3 milyon dolar tutarında mevduatı 3 yıl süre ile tutacak olan yabancılar ise her halükarda Türkiye’de ya konut satın alacak ya da kiralayacak. Yurtdışıdan Türkiye’ye yatırım kararını durduran ister fon, ister bireysel yatırımcı olsun tüm yatırımcıların Türkiye’yi tekrar uygun bir liman olarak görmesini sağlayacak. ERA ülkelerinden, Türkiye’ye yatırım yapacak yatırımcılar için son 2 haftadır bazı talepler vardı. Yeni uygulama ile bu taleplerin işleme döneceğinden eminiz” diye konuştu. Baygan, konut satın almanın vatandaşlık getirmesi sonucu yüzde 2 -3 civarında olan yabancı konut satın alma oranının önümüzdeki günlerde artabileceğini söyledi.

'Yabancıya satış oranını yukarı yönde revize ettik'

Vatandaşlık hakkı verilmesinin Körfez yatırımcıları başta olmak üzere bir çok yabancının beklediği bir karar olduğunu ve sektöre doping etkisi yapacağını belirten Çalık Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Gonca Özgül, Körfez ülkeleri, Rusya, Balkanlar, Kafkasya ve Afrika’dan Türkiye’deki lüks konut projelerine ilgilinin bir hayli fazla olduğunu kaydetti. Özgül, “Yabancılar vatandaşlık beklentisiyle taleplerini tutuyorlardı. Biz Tarlabaşı’nda Taksim360 projemizin yabancı yatırımcıya satış oranını bu karardan sonra yüzde 40’a revize ettik. Bu da 250 milyon dolarlık bir satış hacmi demek” diye konuştu.

Emlakjet Haber

0 Takipçi