Yabancılar Türkiye’de gayrimenkule nasıl bakıyor?

Avukat Mahmut Eyüboğlu, yabancı yatırımcıların Türkiye’de gayrimenkulün potansiyeline güvendiklerini ancak imar haklarının ve yasaların hızlı değişmesi ile yasal süreçlerin uzaması konusunda temkinli olduklarını kaydetti. Yabancılar yurt ve otel yatırımlarına ise sıcak bakıyor

Yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet ’in platin sponsoru olduğu 6. Gayrimenkulde Liderler Zirvesi’nin son oturumu olan ‘Ticari ve Alternatif Gayrimenkul Yatırımlarının Mevcut Durumu ve Tüm Yönleri İle Gelişimi’ başlıklı panelde konuşan Eyüboğlu-Büyükatak Partnerliği şirketinden Avukat Mahmut Eyüboğlu, danışmanlık verdikleri yabancı yatırımcılara Türkiye’deki g ayrimenkul sektörü ne nasıl baktıklarına dair sordukları 6 soruyu ve hangi yanıtları aldıklarını aktardı.

Krizlerle başedebilmemiz onları etkiliyor

Yabancı yatırımcı müvekkilerine tekrar bir şansları olsa Türkiye’ye daha önce yaptıkları gayrimenkul yatırımını tekrar yaparlar mı diye sorduklarını belirten Eyüboğlu, “Yatırımlarının gelecekleri konusunda Türkiye’de her şeye rağmen güven içerisindeler. Bunun nedenini sorduğumuzda krizle başedebildiğimizi, yönetimin kendilerine olan yaklaşımını destekleyici bulduklarını, Türkiye’nin genç nüfusu ve gelişiminin cazip olduğunu, özellikle Körfez yatırımcıları için bölgesel yakınlığın bir avantaj olduğunu ve vergi sisteminin bekledikleri gibi karmaşık olmadığını ifade ettiler” diye konuştu.

% 100 doğru bilgilendirildiklerinden emin değiller

“Bu yatırımı yaparken doğru bilgilendirildiniz mi?” diye sorduklarında % 100 doğru bilgilendirildiklerinden emin olmadıkları yanıtını aldıklarını söyleyen Eyüboğlu, “İmar planları konusu onlar için olağan bir durum değil. Fiyat ise muhattap yabancı yatırımcı olduğu anda, özellikle arsa satışları nda ciddi bir şekilde yükseltiliyor ve bu noktada pazarlık yapmaları gerektiğinden bahsedebiliyoruz” dedi.

Öğrenci yurdu ve İstanbul dışında otele sıcak bakıyorlar

Yabancı yatırımcıların ticari ve alternatif gayrimenkul alanında Türkiye’ye sıcak baktıklarını ve önemli bir potansiyel gördüklerini kaydeden Eyüboğlu, “ İstanbul’da gayrimenkul geri dönüş sürelerinin 30 yıla çıkması nedeniyle yabancılar daha çok geri dönüş süresi 4-5 yıla düşebilecek öğrenci yurdu gibi yatırımlara yöneliyor. Ayrıca İstanbul dışında bir otel konseptine yatırım yapmak için araştırıyorlar” diye konuştu.

Yabancı yatırımcıların Türkiye’de temel sorunları neler?

Eyüboğlu’nun verdiği bilgiye göre imar haklarının değişmesinin yanı sıra kur dalgalanmasının ve getirilen vergi adedinin artırılmasını temel sorunlar arasında gösteren yabancı yatırımcılar için sürekli bir seçim atmosferi de ‘siyasi bir istikrarsızlık’ olarak görülebiliyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de hala bir yerin askeri alan olup olmadığını öğrenmenin zor olması, izinler ve süreçlerin uzaması da onlara göre diğer önemli sorunlar arasında.

Eyüboğlu, yabancılara “Türkiye’de gayrimenkule yatırımın geleceği sizce nasıl?” diye sorduklarında aldıklarını yanıtı ise şöyle aktardı: “İnşaat sözleşmelerinde uygulamada mevzuatta bürokraside hükümler ve alt hükümler çok sık değişiyor ve biz de anlatmakta zorlanıyoruz. Onları mahkemelerden uzak tutmaya çalışıyoruz, çünkü bir mağduriyetle başvurdukları zaman ilk duruşmanın 1 yıl sonra olacağını duyduklarında her şeyi yeniden sorguluyorlar. Bunların yanı sıra kamu yararı ilkesi sebebiyle iskan ruhsatı verilmiş ruhsatların iptal edilmesi nedeniyle mağduriyetlerin de önüne geçilmeli.”

Emlakjet Haber

0 Takipçi