'Özel iletişim ve DASK parası, dönüşümde kullanılmalı'

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, ‘kentsel dönüşüm’ün hızlanmasında yeni finansman kaynakları olabileceğini kaydetti. Öngören’e göre ‘özel iletişim vergisi’ ve ‘DASK’ paraları genel giderler yerine dönüşümde kullanılmalı

Yaklaşık 7 milyon konutun ve işyerinin yenileneceği kentsel dönüşüm de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın projeksiyonu çerçevesinde 200 bini İstanbul'da ve 300 bini ise Anadolu'da olmak kaydıyla yılda 500 bin konut yenilenerek 15 yıl içerisinde dönüşmesi planlanıyor. Kentsel dönüşümün toplam maliyeti ise verilen bilgilere göre yaklaşık 884 milyar lira olarak hesaplanıyor. Devlet açısından vatandaşın can güvenliğinin en önemli konu olması gerektiğini ve bu nedenle toplumun her kesiminin fedaya hazır olduğunu belirten Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören'e göre; finanman noktasında birtakım yeni kaynaklara da başvurulabilir.

Can tehlikedeyse yolların, işlerin önemi yok

Deprem in tek çaresinin kentsel dönüşüm olduğunu ve özellikle 1999'daki deprem zararları için getirilen ‘özel iletişim vergisi’ ve ‘ zorunlu deprem sigortası (DASK)’ paralarının genel giderlerin finansmanı yerine bu yıldan itibaren kentsel dönüşüm için kullanılması gerektiğine şahsen inandığını kaydeden Öngören, “Siyaset ve ekonomi, öncelikler belirleme işidir. Deprem ve can güvenliği için binaların ve şehirlerin yenilenmesi kanaatimce en öncelikli konudur. İnsanın canı tehlikede ise, yolların, eğitimin, elektriğin, işinin önemi kalmaz. Bu yüzden ülkenin mali kaynaklarının deprem öncelikli olarak kullanılacağına inancımız tamdır. Evet, depremi önleyemeyiz, ama deprem amaçlı getirilen vergi ve sigorta primleri ile depreme konu gayrimenkulden toplanan kaynakların kentsel dönüşümde kullanılmasıyla binalarımızı hızla yenileyip, sevdiklerimizi ve ülkemizi depremin zararlarından koruyabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

2018 kentsel dönüşüm yılı olacak

Yıl içinde yapılan ‘Şehircilik Şura’sında belirlenen ilkeler doğrultusunda, kentsel dönüşüm ve sağlıklı şehirler oluşturma konusunda devletin tüm kuralları Eylül'den itibaren değiştireceğini söyleyen Profesör Öngören; Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki'nin açıklamalarıyla teyit edildiği üzere dönüşümün mali yükünün ağırlıklı olarak devlet tarafından üstlenileceğini, devletin parasal kaynakları belirlediğini, yeni yaklaşım ve modellerle 2018 yılının kentsel dönüşüm yılı olacağını ekledi.

Öngören; riskli binaları tek tek dönüştürmenin yerine etap etap ‘mahalle bazlı’ ve riskli alanlarda yapılan dönüşüm çalışmalarıyla, bir yanda evleri yenilenirken diğer yanda yeşil alanları, spor salonları, bisiklet yolları, meydanları, sosyal ve kültürel yapıları ile içinde insanların mutlu olduğu mahalleler, semtler oluşacağını sözlerine ekledi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi