Oruçlu çalışanlar için rehber!

Büyük şehirde çalışanların en çok yaşadığı sıkıntı iftar zamanı yemeğe yetişememektir. Yetişme derdinin açmış olduğu trafik derdi bir yana, gece sahura kalkanlar için sabahları işe geç kalma derdi bir yana... Buna çözüm olur mu bilinmez ancak mesai saatlerini değiştirmek karşılıklı anlaşmalarla mümkün.

Mutlaka ara verip dinlenmelisiniz.

İş yerlerinden Ramazan’a özel uygulamalar yapılıyor ancak bunların yeterli olması da önemli. Oruç tutanların başta sağlığı için sonra da iş veriminin de düşmemesi için uygulanabilir maddeler var.

Karşılıklı anlaşarak işveren işçinin geç gelmesine veya erken çıkmasına izin verilebilir, bunun dışında çalışma saatleri akşam iftardan sonrasına alınabilir. Bu değişiklikler her iki tarafı da mutlu edecek bir anlaşmayla mümkün.

Dikkat edilmesi gereken bu esneklik sayesinde mesainin süresinde artırma yaşanmaması...İşçi haftalık 45 saatten fazla çalıştırılırsa bunun ekstra ücreti ödenmelidir.

Nitekim sadece başlangıç ve bitiş saatleriyle ilgili düzenleme yapılabilir. Ara dinlenmelerde çalışma yapılıp erken çıkılması gibi bir formül anlaşmazlıklara yol açabiliyor. Ara dinlenmeler kanunen . 4 - 7,5 saat çalışılan işyerlerinde 30 dakika, 7,5 - 11 saat çalışılan işyerlerinde ise 60 dakika olarak belirlenmiş.

Oruç tutan çalışanların yemek parası kesilmemeli.

Yemek parası veren iş yerlerinde Ramazan boyunca oruç tutan çalışanların yemek parası kesilmemeli, eğer kesilirse işçinin ayrımcılık tazminatı hakkı ortaya çıkıyor.

İş Kanunu'nda "İş ilişkisi içerisinde çalışanlar arasında dil, din, cinsiyet, ırk, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep farkı gibi durumlara dayanarak ayrım yapılamaz" hükmünü içermektedir.

Emlakjet Haber

0 Takipçi