Müteahhitlerin gözü Rusya, Katar ve Kuveyt’te

Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde yıl sonu hedefini 15 milyar dolar olarak açıklayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya’dan olumlu işaretler geldiğini ve 4-5 yeni proje alındığını, fırsat barındıran Katar’ın yanı sıra Kuveyt’te 153 mega projeden Türk müteahhitlerin de önemli pay alabileceğini açıkladı

Türkiye Müteahhit ler Birliği (TMB) Gündem Toplantısı’nın konuğu olan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde yıl sonu hedefini 15 milyar dolar olarak açıkladı. Rusya’dan olumlu işaretler geldiğini ve 4-5 yeni proje alındığını belirten Zeybekci, Kuveyt’te 5 yılda yapılması planlanan 150 milyar tutarında 153 mega projeden Türk müteahhitlerin de önemli pay alabileceğini ve Katar’da kısa vadede önemli fırsatlar olduğunu kaydetti.

‘Libya için ekip kuracağız’

Ekonomi yönetimi olarak sürdürülebilir ve öngörülebilir şeklide ihracata dayalı bir büyüme hedeflediklerini vurgulayan Bakan Zeybekci, “Bizim en önemli çıpalarımızdan biri de inşaat sektörü müteahhitlik sektörüdür. Yurtdışındaki en önemli ihracat kalemi müteahhitlik sektörüdür” diye konuştu.

Türk müteahhitlerinin dünyanın her yerinde bugüne kadar 9 binin üzerinde, yaklaşık 350 milyar dolarlık proje ürettiklerini ve dünyada 2 numara olduklarına dikkat çeken Zeybekci şöyle konuştu: “Katar’ın bu dönemde çok önemli yatırımları var. 2022 Dünya Kupası’na yetişecek işleri var. Onları tek tek takip ediyoruz. Yurtdışında iş yapan müteahhitlerimizin iş bitirme belgelerinin yurtiçinde geçerli olması konusunu hallettik. Bakanlık olarak bu görevi üstlendik ve bununla ilgili 11 milyar dolarlık 150 projeye iş bitirme belgesi verdik. Libya teminat mektuplarıyla ilgili bir ekip kuracağız. Nerde ne olması gerekiyorsa peşine koşturacağız.”

‘Gündem ekonomiye dönmeli’

Küresel ekonomik öngörülerde görece iyileşmeye karşın jeopolitik risklerin büyük oranda arttığını belirten TMB Başkanı Yenigün ise “Tüm iş dünyasında egemen olan beklenti, gerilimi azaltacak, normalleşmeyi sağlayacak bir iklimin oluşturulması; sıranın artık ekonomiye gelmesi” diye konuştu. Yenigün, “Genel konjonktürden ve özellikle ana pazarlardaki gelişmelerden en ağır etkilenen yurtdışı müteahhitlik sektöründe, yıllık yeni proje tutarımız 25-30 milyar dolar bandından 2016 yılında 12.8 milyar dolara indi. 2017 yılının ilk yarısı itibariyle bu rakam 5.1 milyar dolar oldu" dedi.

Bürokrasi tıkanıklığı ve finans sorunu aşılmalı

Alternatif pazar arayışlarında, fon desteği ve farklı finansman enstrümanlarının hayata geçirilmesinin önem taşıdığını belirten Yenigün, şöyle devam etti: “Eximbank'ın sermayesinin arttırılması, orta ve uzun vadeli kredilere odaklanılması, üzerinde çalışılan emtia bazlı kredi, ihracata bağlı olmayan kredi, başka finans kuruluşlarının kredilerine garanti vermek gibi yeni seçenekler ve proje kredi desteğinin arttırılması; yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde fonlama olanaklarının artması bağlamında son derece olumludur. Ancak bu teşviklerin bürokrasi engeline takılmadan ve finans engeline takılmadan etkin bir şekilde ve hızla uygulanması büyük ihtiyaçtır.”

Emlakjet Haber

0 Takipçi