‘Müteahhit bu kez de demir talep etmiyor’

Referandum sonrası iç piyasada bir anda artan inşaat demiri arzına yetişmek için ihracatı düşüren çelik üreticileri, bu kez de iç piyasada bekledikleri talebi bulamıyor. Üreticilere göre ‘Arz sıkıntısı var, fiyat artıyor’ diye fırtına koparıldı, ancak talep yetersiz

Serbest piyasadaki arz-talep dengesinin bozulmasıyla Mayıs ayında demir fiyatı yaklaşık % 50 civarında artmış, müteahhitlerin ‘Arz eksikliği nedeniyle fiyatlar bilinçli olarak yükseltiliyor, bu çelik fiyatları yla üretim durma noktasına gelir’ iddiasına karşılık çelik üreticilerinden “Arz eksikliği yok, sorun firmaların referandum öncesi taleplerini erteleyip referendum sonrası inşaat çeliği ne hucüm etmesiyle sürece hazırlıksız yakalanmasından kaynaklanıyor” açıklaması gelmişti. Bu tartışma sonrası Ekonomi Bakanlığı inşaat çeliği ithalatında ‘gümrük indirimi’ni devreye almış, çelik üreticileri ise artan talebi karşılamak için ihracat taleplerini erteleyerek tam kapasiteyle çalışmaya koyulmuştu. Ancak bugün Türkiye Çelik Üreticileri Derneği’nden (TÇÜD) gelen açıklama, çelik üreticilerinin bu kez de iç piyasadan bekledikleri talebin gelmemesi nedeniyle sıkıntı yaşadığını gösterdi.

İhracat kontratları askıya alınmıştı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, geçmiş yıllarda Temmuz ayında ihracatta canlanma yaşandığına işaret ederek, bu yıl bu durumun tersine döndüğünü kaydetti. Yayan, inşaat çeliği ihracatının 1 Ocak-16 Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre % 18 azalarak 3 milyon 320 bin tona gerilediğini dile getirdi. Yaşanan düşüşte çelik üreticilerinin yurt içindeki talebi karşılamak adına ihracat siparişlerini ertelemelerinin de etkili olduğuna işaret eden Yayan, birçok üreticinin ihracat amaçlı ürettiği malları stokta bekletmelerine karşın bu mallara iç piyasadan talep gelmediğinin altını çizdi. Yayan, "İnşaat çeliği konusunda suni bir ortam oluşturuldu ve bunun faturasını sektör olarak biz ödedik. Bu ortamı oluşturanlar ise herhangi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmadı" ifadelerini kullandı.

‘Çelik sektörüne baskı yapmak doğru değildi’

Yayan, inşaat çeliğinde arz sorununun kalıcı olmadığını her fırsatta dile getirdiklerini anlatarak, "Problem, müteahhit lerin almaları gereken pozisyonu zamanında almamalarından kaynaklandı. Meseleyi piyasa mekanizmasının çözmesini beklemek yerine çelik sektörüne baskı yapmak uygun değildi" dedi. Yayan, “Bazı üreticilerimiz geçici olarak ortaya çıkan arz sıkıntısını aşabilmek için ihracat kontratlarını askıya aldı. Bunu müşterilerinin onayını alarak gerçekleştirenlerin yanı sıra siparişleri geciktirdiği için ceza ödeyenler de oldu. Askıya aldığınız kontrat ilişkilerinize gölge düşürüyor. Daha sonraki bağlantılarınızda sizi güven açısından sıkıntıya sokuyor" diye konuştu.

Emlakjet Haber

0 Takipçi