Malzeme sanayi endeksi 2016’da 6.5 puan geriledi

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, TL’deki değer kaybı, darbe girişimi gibi siyasi ve ekonomik etkenlerle 2016’da bir önceki yıla göre 6.5 puan düştü. Bu yıl teşvik paketleri ile 20 yıl vadeli 0,70 faiz oranlı kampanyaların iç piyasayı hareketlendirmesi bekleniyor

Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından her ay yayınlanan ve inşaat malzemeleri sanayindeki faaliyet, güven ve beklentileri ölçen İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, 2016 yılını 6.5 puan gerileme ile kapattı. Son aylarda yaşanan gelişmeler ile mevsimselliğin artan etkisi endeks üzerinde olumsuz olarak hissediliyor. 2016 yılında İnşaat Malzemeleri Sanayi Endekslerindeki gerilemede TL’de değer kaybı, darbe girişimi, terör olayları ve çevre ülkelerdeki savaş atmosferi gibi faktörlerin etkili olduğu görülüyor. 2017 yılında, ekonomiyi canlandırmak için açıklanan teşvik paketlerinin yanı sıra, kentsel dönüşüm süreci, 20 yıl vadeli yüzde 0,70 faiz oranı gibi konut kampanyalarının iç piyasada hareketliliğe etki etmesi bekleniyor. Öte yandan, TL’deki değer kaybının, terör olaylarının ve Anayasa referandumu sürecinde yaşanan siyasi gerginliklerin 2017 yılında da endeksler üzerinde etkisini göstereceği öngörülüyor.

Düşen siparişler beklentileri zayıflattı

Faaliyet endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre 2.4 puan geriledi. Piyasa koşullarının zorlaşması ve beklentilerdeki bozulmaya ilave olarak mevsimsellik de faaliyetleri olumsuz etkiledi. Faaliyet endeksi aralık ayında 2.4 puan düştü. Güven seviyesi aralık ayında bir önceki aya göre 1.8 puan geriledi. Yıl genelinde en çok güven endeksinde gerileme oldu. Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güven zayıflıyor.

Faaliyetlerde görülen durağanlık ve güven kaybının sürmesi ile birlikte beklenti endeksi de Aralık ayında bir önceki aya göre 1.8 puan düştü. Önümüzdeki 3 aya ilişkin alınan ihracat siparişleri ise göreceli daha sınırlı bir düşüş gösterdi. Önümüzdeki 3 ayın üretim beklentisinde ise iç ve dış siparişlerdeki düşüşe bağlı olarak gerileme yaşandı.

Emlakjet Haber

0 Takipçi