Kepez orta gelirlinin, Lara lüks konutların merkezi

Rusya krizi sonrası yaşanan belirsizliğin olumsuz etkilediği Antalya, gayrimenkulde Türkiye için en önemli şehirler arasında. Üniversite öğrencilerinin yoğun olarak tercih ettiği Kepez ilçesinde metrekare fiyatı 3.000 liraya, markalı konutların yoğunlaştığı Lara’da deniz manzaralı konutların fiyatı ise 7.000 TL’ye kadar ulaşıyor

[if gte mso 9]> 0 0 1 662 3779 ktütükt 31 8 4433 14.0 96 Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE

Yabancılara yapılan konut satışlarında, Haziran 2016’da İstanbul’u sırasıyla 381 satışı ile izleyen ancak son dönemde Rusya kriziyle turizmde kan kaybeden Antalya, gayrimenkul sektörü açısından en önemli şehirlerden biri… 2015 yılı sonu itibarıyla 1 milyon 300 bine yaklaşan nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık 5’inci şehri olan Antalya, son dönemde aldığı göç ile de dikkat çekiyor.

Eva Gayrimenkul Değerleme Kıdemli Değerleme Uzmanı İbrahim Ceylan, Antalya’da 2015 yılında konut talebinin, gerçekleşen konut arzına göre daha az olduğunu, ancak şehrin konutta gelişme potansiyelinin talebin yüksek olmamasına rağmen fiyatlarda herhangi bir düşüşe izin vermediğini ifade etti. Şehrin konut piyasasını Emlakjet için analiz eden Ceylan, Antalya’nın Türkiye’nin en gözde turizm destinasyonu olması sebebi ile Türkiye’deki diğer illerden ayrıştığını kaydetti.

Kepez orta gelirlinin, Lara lüks konutların merkezi

Sektörün geleceği Rusya krizi ile ilgili gelişmelerde

Antalya’da gayrimenkul piyasasının 2016 yılında ekonomik ve politik gelişmelere paralel seyredeceğini belirten Ceylan, “Rusya krizi sonrası yaşanan belirsizlik durumu en fazla Antalya ilini etkiledi. Bu krizle ilgili gelişmeler 2016 yılında Antalya gayrimenkul sektörünü de olumlu veya olumsuz yönde etkileyecek” dedi.

Antalya’da konut yatırımcısının genellikle yerel kişi ve şirketler ile İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehir merkezli şirketlerden oluştuğunu kaydeden Ceylan, “Her gelir grubuna hitap eden konut stoğu sebebi ile alıcı kitlesi de orta ve üst gelir grubuna dahil olabilmektedir. Antalya merkezde oturum için ideal ilçeler Konyaaltı, Kepez ve Muratpaşa ilçeleridir. Döşemealtı ve Aksu ilçeleri, il sosyal yaşam merkezine diğer ilçelere göre nispeten uzak kalmaktadırlar. Antalya ofis yatırımlarının yoğunlaştığı ilçe Muratpaşa ilçesidir, ancak Kepez ilçesinde de devam eden ofis ve iş merkezi projeleri bulunmaktadır” diye konuştu.

Konyaaltı’nda metrekare fiyatı 5000 liraya çıkıyor

Ceylan’ın verdiği bilgiye göre, Konyaaltı ilçesinde Konaklar bölgesi olarak bilinen Mollayusuf, Uncalı ve Gürsu Mahalleleri lüks konutların yoğunlaştığı bölgeler... Bu bölgelerde konutların metrekare birim fiyatları 4.000-5.000 lira aralığında. Konyaaltı’nda ayrıca yabancılara konut satışının yoğun olduğu Hurma bölgesi de markalı konutların yoğun olduğu bir diğer bölge.

Lara ve Fener’de markalı konutlar yoğunlaştı

Muratpaşa ilçesinde ise markalı konutların yoğunlaştığı bölgeler ise Lara ve Fener bölgesi. Muratpaşa ilçesinde lüks konutların metrekare birim fiyatları 3.500-7.000 lira civarında. Özellikle Eski Lara yolunda deniz manzaralı konutların metrekare fiyatları 7.000 TL’ye kadar çıkıyor. Şehrin eski merkezini de kapsayan Muratpaşa ilçesinde, Altındağ, Kışla, Gençlik, Bahçelievler ve Deniz mahallelerinde bireysel başvurular ile kentsel dönüşüm yoluyla yenilenen konutlar bulunuyor.

Kepez orta gelir grubuna hitap ediyor

Antalya’da Kepez ilçesinin son 10 yıllık dönemde gecekondu tarzı yapılaşmaların yerine modern konutların inşa edilmesiyle hızlı bir dönüşüme girdiğini kaydeden Ceylan, şöyle devam etti: “Kepez ilçesinde daha çok orta gelir grubuna hitap eden konutlar üretiliyor. Kentsel dönüşüm yönünden en hareketli ilçe olan Kepez’de Dokuma olarak bilinen bölgede ve Ünsal mahallesinde kentsel dönüşüm çerçevesinde konut yatırımları olacağı düşünülüyor. Üniversite öğrencilerinin yoğun olarak tercih ettiği Kepez ilçesi Kültür, Yeşilyurt ve Gülveren bölgelerinde konutların metrekare fiyatları 3.000 lira seviyelerine ulaştı. Üniversitenin kuzeyinde yer alan bu bölgede ağırlıklı apart daire tarzı konutlar bulunuyor.”

Döşemealtı ve Aksu hızlı gelişen bölgeler

Ceylan’ın verdiği bilgilere göre Antalya’nın en hızlı gelişen ve değerlenen ilçeleri Döşemealtı ve Aksu... Şehrin kuzeyinde yer alan Döşemealtı ilçesi karma konut projeleri ile ön plana çıkıyor. Bölgede arsa fiyatlarında son 2 yılda % 100’e yakın artışlar oldu. Yeşilbayır ve Altınkale mahallelerinde lüks villa tarzı yapılaşmalar ile ön plana çıkarken son dönemde özellikle Bahçeyaka ve Yeniköy mahallelerinde orta gelir grubuna hitap eden konutlar da inşa ediliyor.

Şehrin doğusunda yer alan Aksu ilçesi ise mevcut durumda Antalya’nın en küçük nüfuslu olmasına rağmen yüksek gelişim potansiyeline sahip bulunuyor. Expo-2016 yatırımları sayesinde ulaşım altyapısı güçlenen ilçede arsa fiyatlarında son 1 yılda % 50-60 civarında artış olduğu görüldü. Tamamlanan tramvay hattından sonra bölgede gelişiminin hızlanacağı düşünülüyor.

Emlakjet Haber

EndFragment

0 Takipçi