Kadıköy taşınma hareketliliğinde ilk sırada

Taşınma hareketliliğine neden olan en önemli faktörün kentsel dönüşüm olduğunu söyleyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Kadıköy bu alanda ilk sırada. İlçedeki taşınma hareketliliğine bakıldığında taşınanlar, yine aynı bölgeyi seçiyor, bu fırsatı bulamayanlar ise Maltepe’ye kadar gidiyor’ dedi

[if gte mso 9]> 0 0 1 465 3269 ktütükt 81 18 3716 14.0 Normal 0 false false false TR JA X-NONE

2016 yılının ilk çeyreğinde taşınma hareketliliği, 2015 yılının son çeyreğine göre yüzde 30 artış gösterdi. Kentsel dönüşüm nedeniyle taşınma hareketliliğinin en fazla olduğu bölge olarak, İstanbul Anadolu Yakası ve özelikle Kadıköy ilçesinin öne çıktığını belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, yaptıkları 3 aylık ‘taşınma hareketliliği’ araştırmasının sonuçlarına göre, Kadıköy’de taşınanların yine aynı bölgeyi seçme eğilimlerinin oldukça öne çıktığını, aynı bölgede yer seçme fırsatı bulamayanların ise Maltepe’ye kadar gittiğini kaydetti. Maya, “ İstanbul’da 39 ilçe arasında en fazla göç veren ilçe %15’lik oranla Kadıköy oldu. Kadıköy’ü sırasıyla % 11’le Maltepe, % 8’le Ataşehir, % 5’le Ümraniye ve % 4’le Kartal izledi. Kadıköy’den yapılan taşınma işlemlerinin % 43’ü yine Kadıköy’e gerçekleşti. Kadıköy’den Ataşehir’e taşınma oranı %15 ve Kadıköy’den Üsküdar’a taşınma oranı ise % 8 olarak gözlemlendi” diye konuştu.

En fazla göç alan ilçe, Maltepe…

Rapora göre 39 ilçe arasından en fazla göç alan ilçenin %11 oran ile Maltepe olduğunu belirten Maya, Maltepe’yi % 7’le Ataşehir ve Kadıköy’ün izlediğini söyledi. İstanbul’da 3+1 daire tipinden gerçekleşen taşınma işlemlerinin % 92’sinin yine 3+1 daire tipine gerçekleştiğini belirten Maya, şöyle devam etti: “2. kattan gerçekleşen taşınma işlemlerinin % 50’si ise 3. kata yapıldı. Daire tipleri olarak İstanbul ilindeki iç taşınma hareketliliğini değerlendirdiğimizde 1+1’den 2+1’e taşınma oranının % 40 gibi bir seviyede seyretmesi, kullanıcıların taşınırken şartlar mümkün olabiliyorsa oturduğu evini büyütme anlamında bir eğilimleri olduğuna da işaret ediyor. Yine aynı şekilde 2+1 den yapılan taşınma işlemlerinde de evini bir oda büyütmek suretiyle 3+1’ e yapılan taşınmaların da % 38 seviyesinde seyrettiğini söyleyebiliriz.”

İlk çeyrekte kent merkezlerinde hareket yavaşladı

İpotekli satışlar dışında gayrimenkul piyasalarında ilk çeyreğin konut sektörü açısından hareketli geçtiğini belirten Maya’ya göre bu hareketlilik artık gayrimenkul sektörünün yeni normali... Bundan önceki yıllarda gayrimenkul piyasalarının özelikle ülke dinamiklerindeki değişimlerden daha çabuk etkilendiğini ve görece durgun dönemler geçirebildiğini hatırlatan Maya, “Artık bu gelişmelerin gayrimenkul sektörünü etkileme derecesinin düştüğünü gözlemliyorum. 2016 ilk çeyreği, özelikle yabancı para cinsinden alım satım olan bölgelerde ve kent merkezlerinde daha yavaştı diyebilirim. Bunun en önemli nedeni de bana göre bu merkezi yerlerdeki rakamsal hacimler... İkincil merkez ve çeperlerde hareketliliğin bu çeyrekte daha yoğun olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Ramazan ayıyla mevsimsel yavaşlama bekleniyor

İkinci çeyrekte çok az da olsa konut kredisi faiz oranlarının bir düşme grafiği içine girmesinin piyasayı hareketlendirebileceğini ifade eden Maya, bu hareketliliğin gerek ilk el gerek ikinci el satışları hareketlendirebileceğini, ancak Ramazan ayının Haziran ayı ile birlikte başlaması ile belki bir miktar sezonsal etki olarak yavaşlamayı görmenin mümkün olabileceğini sözlerine ekledi.

İzmit Körfez Geçişi projesi satılık Marmara’yı canlandıracak

İzmit Körfez Geçişi ile birlikte hali hazırdaki sanayi alanlarının taşınması ve bu alanlarda konut projelerinin veya sosyal donatı projelerinin gerçekleşmesinin muhtemel göründüğünü dile getiren Maya, şöyle devam etti: “Yine bu geçişle birlikte İzmir’e kadar olan bölgede ulaşım sorunun önemli bir şekilde çözülmesi ile tüm bu hat boyunda ticari bir hareketlilik sadece bölgesel bazda değil, satılık ve kiralık işyeri piyasasında canlanma olacak. Marmara ve Ege Bölgesi içinde yer alan birçok kentte hatta belki de ülke çapında önemli değişimleri tetikleyeceğini düşünüyorum.”

Emlakjet Haber

EndFragment

0 Takipçi