İnşaat malzemesi ihracatı ilk yarıda % 12.5 geriledi

İnşaat malzemesi ihracatı hedef pazarlardaki siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkisiyle yılın ilk yarısında yüzde 12.5 düşüşle 15.9 milyar dolara geriledi. 2016 yılının ilk yarısında en çok proje üstlenilen ülkeler Cezayir, Gana ve Kazakistan olurken Gana yeni bir pazar olarak Rusya ve Azerbaycan ile ilk üçe girdi

Türkiye İMSAD’ın (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) Ağustos ayı sektör raporu sonuçları açıklandı. Buna göre, inşaat sektörü nde malzeme ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 12.5 düşüş yaşadı ve bu düşüş ile birlikte yıllık ihracat (2015 Haziran - 2016 Haziran arasındaki dönemde) 15.9 milyar dolara geriledi. Gerilemede, hedef pazarlardaki siyasi ve ekonomik gelişmeler etkili oldu. Müteahhitlik sektörünün önemli pazarlarında yaşanan sıkıntılar nedeniyle 2016 yılının ilk yarısında yurtdışında üstlenilen proje tutarı da yüzde 66.2 azalarak 2.78 milyar dolar olarak gerçekleşti. Üstlenilen proje sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre 24 adet azalarak 45 projeye indi. Bunlara ilave olarak üstlenilen projelerin ortalama büyüklüğü 2015 yılının ilk yarısında 119.2 milyon dolar iken 2016 yılı ilk yarısında 61.9 milyon dolara geriledi. Rapora göre, Türk müteahhitlik sektörü 2016 yılı ilk yarısında zayıf bir performans sergiledi.

En çok müteahhitlik işi Cezayir’de alındı

2016 yılının ilk yarısında en çok proje üstlenilen ülkeler Cezayir, Gana ve Kazakistan oldu. Gana yeni bir pazar olarak ilk üçe girerken, sırayı Rusya ve Azerbaycan takip etti. Özellikle Irak ve Libya ile Körfez ülkeleri gibi geleneksel pazarlarda yeni işlerin alınmasında sıkıntı yaşanırken, çok sayıda pazarda ekonomik büyüme ve inşaat faaliyetleri zayıfladı. Aynı zamanda ikili ilişkilerde yaşanan sıkıntılar da yurtdışı müteahhitlik işlerinin sınırlanmasına yol açtı.

İnşaat sektörü güven endeksi Ağustos’ta 4.7 puan geriledi

İnşaat sektöründe güven endeksi Ağustos’ta 4.7 puan birden geriledi. Halihazırda ilk üç ayda da gerileme gösteren güven endeksi Ağustos ayında darbe girişiminin devam eden etkileri ile önemli ölçüde düştü. Yılın ilk dört ayında inşaat sektörü güven endeksi 12.8 puan artış gösterirken sonraki dört ayda ise güven endeksi toplam 9.6 puan gerileme yaşadı. Böylece ilk dört ayda görülen güven artışı ve sahip olunan iyimserlik önce durağanlaşarak, sonrasında yaşanan olaylar etkisi ile geriledi. Buna karşın Ağustos ayında güven endeksi geçen yılın Ağustos ayı güven seviyesinin 1.9 puan üzerinde kalabilmeyi başardı.

Mevcut inşaat işleri seviyesi 6 puan düştü

Haziran ayında durağanlaşan, Temmuz ayında ise önemli bir sıçrama gösteren mevcut inşaat işleri mevsimsellik etkisiyle Ağustos ayında bu kez önemli bir düşüş gösterdi. Mevcut inşaat işleri seviyesi ağustos ayında geçen yılın ağustos ayındaki mevcut işler seviyesinin 2.7 puan altında gerçekleşti. Nisan ayından bu yana artarak sektörün faaliyetlerini destekleyen alınan yeni inşaat işleri seviyesi de Ağustos ayında 3.4 puan düştü. Mevcut koşullar içinde yeni siparişlerdeki durağanlığın bir müddet daha süreceği bekleniyor.

Emlakjet Haber

0 Takipçi