İnşaat malzeme endeksi Eylül’de 2.1 puan düştü

Darbe girişimi sonrası Ağustos ayında toparlanan inşaat faaliyetleri Eylül ayında uzun bayram tatili ile önemli ölçüde geriledi. Bunun yanı sıra kredi notunun düşürülmesi gibi ekonomik ve Suriye ile Irak gibi jeopolitik gelişmelerle İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre 2.1 puan düştü

İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği’nin (İMSAD) Eylül ayı verilerine göre, İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Ağustos ayındaki toparlamasını Eylül ayında gerilemeye çevirdi. Ağustos ayında darbe girişimi sonrasında oluşan koşulların olumsuz etkileri azalırken, Eylül ayında ise bu kez uzun bayram tatiliyle faaliyet gösterilen gün sayısının azalmasının yanı sıra kredi notunun düşürülmesi gibi ekonomik ve Suriye ile Irak gibi jeopolitik gelişmeler faaliyetleri, güveni ve beklentileri olumsuz etkiledi. Bileşik Endeks Eylül ayında bir önceki aya göre 2.1 puan düştü. Düşüşte daha çok faaliyetlerdeki gerileme etkili oldu. Güven ve beklentilerde gerilemeler ise daha sınırlı yaşanmasına rağmen Bileşik Endeksi oluşturan üç alt endekste de düşüş yaşandı.

Faaliyetlerin gerilemesi etkili oldu

İMSAD verilerine göre, faaliyetler Eylül ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde geriledi. Çalışma günü sayısının azalmasıyla faaliyetlerde sınırlama yaşandı. Eylül ayında güven endeksi de Ağustos ayındaki sınırlı toparlanma ardından yeniden geriledi. Güven endeksi 1.3 puan düştü. Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güven zayıf kalırken, inşaat sektörüne ve inşaat malzemeleri sanayine yönelik güven ise sınırlı ölçüde geriledi. Yurtiçi pazarlarına yönelik güven ise Ağustos ayında sınırlı bir iyileşme gösterdikten sonra Eylül ayında yine zayıfladı. Beklenti endeksi de Eylül ayında bir önceki aya göre 1.1 puan düştü.

Emlakjet Haber

0 Takipçi