İnşaat çeliğinde gümrük vergisi indirildi

Demir fiyatındaki dalgalanma nedeniyle inşaat sektörü sıkıntı yaşayınca, Bakanlığın aldığı inşaat çeliği ithalatında ‘gümrük indirimi’ kararı bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Daha önce % 30 olan gümrük vergisi oranı, ülkelere göre % 5,6 ve % 10 olarak uygulanacak

Demir fiyatı ndaki dalgalanma nedeniyle i nşaat sektörü nün sıkıntı yaşamasının ardından inşaat çeliği ithalatında gümrük vergisi oranlarının düşürülmesini gündeme getiren hükümet, kararı bugün Resmi Gazete’de yayınlayarak yürürlüğe soktu. Buna göre, inşaat çeliği ithalatında daha önce yüzde 30 olan gümrük vergisi oranı, Güney Kore için yüzde 5,6, Malezya, AB üyesi ülkeler ve serbest ticaret anlaşması yapılan bazı ülkeler dışındakiler için ise yüzde 10 olarak uygulanacak.

Ucuz ithalat ile kalitesiz ürün gelir mi endişesi var

Gümrük indirimi ile birlikte ucuz, kalitesiz, başka ülke standartlarında veya standart dışı inşaat çeliğinin Türkiye’ye girişinin önünün açılacağını savunan çelik ihracatçıları ise bu konuda sıkıntılı. İthal edilecek ürünlerin ihtiyaç duyulan kalite standartlarına uygunluğunun kontrolü açısından gümrüklerde kontrol zafiyetleri olabileceği belirtiliyor. İhracatçı ülke sanayicilerinin TSE sertifikası nı almış olması, inşaat çeliğinin TSE708 standardına uygunluğunun denetlenmesi ve standardın koşullarını karşılamayan, TSE sertifikası olmayan ürünlerin Türkiye’ye girişine izin verilmemesi gerekiyor.

Emlakjet Haber

0 Takipçi