'Ekonomide 2017’nin ikinci yarısı daha iyi geçecek'

ABD’de Başkan Trump’ın yatırım hamlelerinin Fed’in faiz artırımına neden olabileceğini söyleyen BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, “Önümüzdeki 6 ay AB Liderler Zirvesi, İtalya referandumu, iç ve dış siyasetteki politikalar dikkatle izlenmeli. 2017’nin ilk yarısı parlak olmasa da ikinci yarısı siyasi belirsizliklerin ortadan kalktığı, daha iyimser bir dönem olacak” dedi

Urban Land Institute (ULI) ve PwC’nin Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2017 Raporu’nun sonuçlarını açıkladığı toplantıda gerçekleştirilen ‘Zor zamanlar’ başlığındaki panelde gayrimenkul sektörü profesyonelleriyle buluşan BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, Türkiye ekonomisindeki negatif ve pozitif etkileri paylaştı.

Türkiye’de pozitif gelişmelerin yanı sıra makro tarafta enflasyonun düşmediği, bütçe açığının kısmen bozulduğu, cari açığın düşük emtia fiyatlarına ragmen genişlemeye devam ettiği, büyümenin çabalara rağmen artmadığı bir tablo bulunduğunu aktaran Altuğ, önümüzdeki 6 ayın tüm sektörler açısından izlenmesi gereken önemli bir dönem olduğunu kaydetti.

Trump dediğini yaparsa Fed faiz artırabilir

Altuğ, “Önümüzdeki 6 ay, Fed’in faiz artırımı, İtalya referandumu, AB Liderler Zirvesi’nde alınacak Türkiye’nin AB üyeliği reaksiyonu, Güney Suriye’deki askeri operasyondaki son gelişmeler, Kuzey Irak’ta olası bir operasyon, Türkiye’de başkanlık sistemi ve idam cezasıyla ilgili gelişmeler, Fitch’in nasıl bir aksiyon alacağı, ABD’de süren Reza Zarrab davası, Merkez Bankası’nın mevcut gelişmelere göre hangi politikaları, OHAL’in 18 Ocak’ta sonlanıp sonlanmayacağı ve FETO temizleme operasyonu gibi pek çok dinamiği izleyeceğiz. Tablo ilk yarıda çok parlak görünmese de 2017’nin ikinci yarısında nispeten daha iyimser olunabilen, siyasi açıdan belirsizliklerin ortadan kalktığı bir döneme gireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Fed’in faiz politikasının çok önemli olduğunu anlatan Altuğ, ABD’de 20 Ocak’ta Trump’ın başkanlık görevini devraldığında neler olacağının çok kritik olduğunu söyledi. Altuğ, şöyle devam etti: “ABD Başkanları tarihte her ilk seçim dönemlerinde verdikleri tahahhütlerin yüzde 70’ini hayata geçirirler. Trump seçildikten sonra sitesinde bir kontrat yayınladı, seçim öncesi yapacağını iddia ettiği şeylerin yüzde 70’ini ilk 1 yılda yapacağını tahahhüt ediyor. Bu gerçekleşirse, ekonomisi daha büyük bütçe açığı verecek, bu da daha fazla altyapı yatırımı yapacağı için dünyada emtia fiyatlarının biraz daha yükselmesi ve çift taraflı enflasyon baskısı altında kalması anlamına gelecek demektir. Bunu dengelemenin en basit yolu ise Fed’in faiz artırmasıdır. Malesef cari açığı olan ve yüksek dış borcu olan ülkeler, Türkiye de bundan zarar görebilecektir.”

Dünyada dış ticaret milliyetçi siyasetle yavaşlıyor

Bu haftasonu İtalya’daki referandumun da önemine değinen Altuğ, “Milliyetci bir hükümet gündeme gelebilir. Dünyada Kuzey Avrupa’dan başlayan, İngiltere’de devam eden, muhtemelen İtalya, Fransa ve Almanya’yla devam edecek olan milliyetçiliğin ve güvenlik kaygılarının tavan yaptığı bir eğilim var. Dünyada korumacı ticari adımların ve siyasetin yayılmaya başladığı bu dönemde dış ticaret de yavaşlıyor” diye konuştu.

Rusya, İsrail ve Mısır’la ilişkilerin normalleşmesi önemli

Aralık ortasında yapılacak Avrupa Liderler Zirvesi’nde Kıbrıs ve Suriyeli mülteciler konusunun Türkiye’nin elindeki 2 önemli koz olacağını belirten Altuğ, “AB muhtemeldir ki Türkiye ile üyelik müzakerelerini tam olarak donduramayacak. Ama birkaç konu başlığına veto koyma veya yaptırım uygulama durumunda olabilir” yorumunda bulundu. Altuğ, Türkiye ekonomisindeki olumlu adımları düşük emtia fiyat seviyesi, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemesi, İran’a ihracat artışı, gıda enflasyonunun düşüşü, güçlü mali disiplin, reform ve yatırım destekleri, Rusya, İsrail ve Mısır’la ilişkilerin normalleşmesi ve özelleştirme konusunda hükümetin gaza basma niyeti olarak sıraladı.

Emlakjet Haber

0 Takipçi