Dönüşümde kazanılmış haklar korunup bürokrasi azalmalı

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, ‘Kentsel Dönüşüm Çözümleri Konferansı’nda sağlam binalar yapabilmek için radikal kararlar alınarak kazanılmış hakların korunması ve bürokrasinin azalmasının şart olduğuna değindi. Durbakayım, yabancı yatırımcıların da bu konuda ilerleme beklediğini söyledi

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) organizasyonu ile düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm Çözümleri Konferansı’nda konuşan İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, sivil toplum kuruluşlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile istişare yaparak kentsel dönüşümde çözüme katkıda bulunduğunu, Türkiye’nin master planları olmayan şehirler, yüzde 80’i risk taşıyan, enerji tasarrufu sağlanmamış binalar, yetersiz donanım alanlı yerleşimler, gecekondulaşma ve kaçak inşaatlardan oluştuğunu belirtti.

Yabancı yatırımcılar da ilerleme bekliyor

Bu yıl içinde Avustralya ve Japonya’da yaşanan depremlerdeki can kaybının yok denecek az olduğunu hatırlatan Durbakayım “Maalesef 1999’daki 7.2 büyüklüğündeki depremin bilançosu 17.480 ölüm, 23.781 yaralı, 133.683 çöken bina ve yaklaşık 600.000 evsiz kişi şeklindeydi” sözleriyle kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti. Temeli sağlam binaları yapabilmek radikal kararlar alınarak müktesep hak yani kazanılmış hakların korunması ve bürokrasi meselesinin halledilmesinin şart olduğuna değinen Nazmi Durbakayım, yabancı yatırımcıların da bu konuda ilerleme beklediğini söyledi.

Ada bazında dönüşüm teşvik edilmeli

Mahalle aralarındaki küçük çaplı yerinde dönüşüm projelerinin ada bazında dönüşümler şeklinde yapılabilmesi için gerekli teşviklerin yapılması gerektiğini dile getiren Nazmi Durbakayım, “Birkaç parselin birleşimi şeklinde yapılan dönüşümler, daha rasyonel kullanılan donatı alanları, daha fazla yeşil alan, daha ekonomik işletme gideri ve yer altında daha fazla otopark alanı sağlayacaktır” diye konuştu.

Arsa payı karşılığı inşaat yapımı ve hasılat paylaşımı sözleşme modellerinin imar mevzuatları, mali, hukuk, pazarlama açılarından yeniden ele alınıp günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi gerekir” diyen Durbakayım, sayıları 300 bine ulaşan inşaat firmalarındaki anormal durumun da bir an önce düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Nazmi Durbakayım bu talebini “Bakanlığın koyacağı kriterler ile yapı müteahhitleri A, B, C gibi sınıflandırılabilir. Firmaların sınıflarına göre ne çapta iş yapabilecekleri ve bir üst sınıftaki firmaya hangi hizmetleri almak sureti ile franchising bağlantısı olacağı belirlenebilir. Bu da her büyüklükteki konut üretiminde arzulanan standardın olmasını sağlar” sözleriyle açıkladı. Tüketicilerin korunması için atılan her adımın destekçisi olduklarını aktaran Durbakayım inşaat firmalarını da koruyan bir kanun olması gerektiğini söyledi.

Sürdürülebilirlik ve optimizasyon önemli 2 kavram

İNDER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. M. Emre Çamlıbel, mevcut yapı stokunun depreme dayanıklı hale getirilebilmesi için en önemli meselenin finansman olduğunu ve kentsel dönüşümün finansmanı kolay olmayan bir proje şekli olduğunu söyledi. Sürdürülebilirlik ve optimizasyonun kentsel dönüşüm için en önemli iki kavram olduğuna işaret eden Çamlıbel, “Bu iki hedef yakalanırsa ve kamu destekli bir organizasyon oluşabilirse finansman daha kolay bulunur” dedi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi