Depremi 3 gün önceden kestirmek mümkün mü?

Depremlerin tahmin edilmesi için yürütülen çalışmalar kapsamında İstanbul Silivri’de “Deprem Kestirim İstasyonu” faaliyete geçti. Dünyada ilk olan merkez, havadaki nemi, rüzgâr yönünü, ısıyı, gaz ve dalgaları ölçen sensörlerle 3-7 gün önce depremi bildirme üzerine çalışacak

ABD merkezli araştırma derneği GeoCosmo ile Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD), deprem lerin önceden tahmin edilmesi için yürütülen çalışmalar kapsamında geçen ay İstanbul Silivri’de “Deprem Kestirim İstasyonu” kurdu. Dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyan istasyonda, deprem öncesindeki meteorolojik ve jeolojik değişiklikler birarada incelenecek. Gazete Habertürk’e konuşan GeoCosmo Başkan Yardımcısı Ronald Karel, “Tezimiz kanıtlandığı takdirde 3-5-7 gün önceden depdemlerin yerlerini, kuvvetlerini ve zamanını tespit etme durumuna gelebiliriz. Havadaki nemi, rüzgâr yönünü, ısıyı ayrıca karbonmonoksit, karbondioksit gibi gazları, iyonu, elektromanyetik dalgaları ölçen sensörlerimizle atmosferdeki hareketleri inceleyeceğiz. Uydu verileri DEÜ Bilgisayar Bölümü’nde toplanıp değerlendirilecek ve GeoCosmo’nun NASA’daki ofisine gönderilecek. En az 5-6 ay, deprem öncesinde ne gibi değişiklikler oluyor, ne gibi veriler elde ediyoruz bunları araştıracağız” diye konuştu.

Ölçülebilir parametreler 15 gün önce ulaşıyor

DOHAD Başkanı Fuat Agalday da araştırmalara göre, deprem olmadan 15-30 gün önce ölçülebilir parametlerde değişimlerin gerçekleştiğini ifade etti. Agalday, istasyonda deprem olmadan önceki birçok parametreyi takip etmeye başladıklarını anlattı.

“Asıl tehlike Edremit, Ayvacık sahil kısmında”

Gazete Habertürk 'ten yer alan habere göre, Prof. Dr. Celal Şengör ise, İstanbul’u bekleyen ve maksimum büyüklüğü 7.6 olarak tahmin edilen depremin özellikle Yeşilköy ve Tuzla gibi sahil hattında 10 şiddetinde hissedileceğini belirtti. Şengör, “Bu, binaların yarısı gidecek demektir. Türkiye’nin durumunda her deprem başka depremi tetikleyebilir. 1999 depremi İstanbul’u depreme hazırladı. İstanbul eli kulağında. Şu anda asıl tehlike Edremit civarı. Ayvacık, Behramkale ve sahil kısmında 7 büyüklüğünde deprem olabilir. Türkiye depreme hazır değil. Özellikle İstanbul’u vuracak bir deprem için. İstanbul’da bir sel olduğunda, kar yağdığında hiçbir yere gidemezsiniz. Deprem olduğu zaman İstanbul’u nasıl besleyeceksiniz? Yaralılara nasıl hizmet götüreceksiniz, insanlar nereye sığınacak? Hareketli iskelelerimiz hazır mı? Denizden besleyebilir miyiz İstanbul’u? Yapacak fazla bir şey yok, felaketi bekliyoruz” diye konuştu.

Emlakjet Haber

0 Takipçi