Demir krizine ‘çelik sektörü’nden yanıt

Demir fiyatındaki artışın arz eksikliğinden kaynaklanmadığını iddia eden çelik sektöründen ise “Müteahhitler, referandum öncesi taleplerini erteleyip referandum sonrası inşaat çeliğine hücum etti. Sorun, plansızlık. Fiyatlar uluslararası piyasadan etkileniyor” yorumu geldi

İnşaat sektörü nün “Piyasada inşaat demiri yok, fiyatlar aşırı pahalı” iddiasına Çelik İhracatçıları Birliği’nden yanıt geldi. Birlik Başkanı Namık Ekinci, inşaat çeliği ihracatındaki düşüşe rağmen üretimdeki artışın ürünlerin iç piyasaya verildiğini gösterdiğini söyleyen Ekinci, “Şu an yaşanan sıkıntı her seçim öncesinde oluşan belirsizlikler sebebi ile inşaat çeliğine olan iç talebin ertelenmesinden kaynaklandı. Müteahhitler projelerinin zamanını, hangi ebatlarda ve ne kadar ürüne ihtiyacı olduğunu bildikleri halde önceden talepte bulunmadılar. Referandum öncesinde ertelenen ve biriken taleplerin, referandumdan bu yana olan kısa süreç içinde uygulamaya konulması ile yurt içi inşaat çeliği talebinde artış yaşadık. Karaborsacılık iddiaları ise kesinlikle kabul edilemez” değerlendirmesinde bulundu.

Hammaddenin % 70’i ithal, hurdanın tonu da arttı

Sektörde şu an inşaat çeliği stoğu bulunmadığını ve buna rağmen inşaat sektörünün taleplerini karşılayabildiklerini belirten Ekinci, “İnşaat sektörü temsilcilerinin çelik sektörünü suçlamadan önce taleplerini, üreticilerle anlaşarak planlamaları gerekirdi. Plansız bir şekilde hareket edilmesi sektörde sıkıntıya neden oldu. Yaşanan sıkıntı geçici” dedi. Fiyatların uluslararası piyasa koşullarından farklı hareket etmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Ekinci, “Hammaddesinin yüzde 70’ini ithal eden sektörümüz, uluslararası fiyat oluşumlarından elbette etkileniyor. Hurdanın tonu yüzde 75 oranında artarak 570 TL’lerden 1004 TL’ye geldi. İnşaat çeliği ise aynı süreçte yüzde 55 artarak oluşan zararı sineye çekti. Bu sebeplerden dolayı maliyet artışlarının fiyatlarımıza yansıması çok normaldir. Ayrıca dolar kurundaki artış da mamul ürün fiyatlarındaki artışın önemli sebeplerinden biridir” diye konuştu.

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, 2017 yılının Ocak-Mayıs döneminde inşaat çeliği ihracatı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 10,3 azalış ile 2,7 milyon ton oldu. 2017 yılı Mayıs ayı inşaat çeliği ihracatı 2016 yılının aynı dönemine göre yüzde 26,8 azalarak 403 bin ton olarak gerçekleşti.

Emlakjet Haber

0 Takipçi