Dar gelirli, sosyal konut projesinden nasıl yararlanır?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öncülüğünde 8 yılda 31.277 aileye teslim edilen ‘sosyal konut’larda oturmak için Bakanlıkça aktarılan kaynak, 1,6 milyar liraya ulaştı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurarak 270 ayda geri ödeme yapılabilen proje kapsamında peşinat ve kefil aranmıyor

Bakanlığa bağlı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ( TOKİ ) arasında imzalanan protokolle 2009'da başlatılan ‘ Sosyal Konut Projesi ’, 8 yılda 31.277 aileye ulaştı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öncülüğünde ekonomik imkanlarının yetersizliği nedeniyle ev sahibi olamayan, tasarruf yapacak kadar geliri olmayan dar gelirli vatandaşlara yönelik uygulanan proje ile 8 yılda 31.277 sosyal konut yapılarak hak sahiplerine teslim edildi. Sosyal Konut Projesi kapsamında Bakanlıkça aktarılan kaynak ise 1 milyar 600 milyon liraya ulaştı.

Peşinat ödeme, kefil zorunluluğu yok

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında yani muhtaç durumda bulunan, kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan, dar gelirli vatandaşların ev sahibi olabilmesini amaçlayan "sosyal konut" desteğinde vatandaşlara, 270 ayda borçlarını geri ödeme imkanı tanınıyor.

Kefil ya da proje başlangıcında "peşinat" veya herhangi bir ödeme de talep edilmiyor. Konut desteği kapsamında yüzde 50 oranında engeli olan vatandaşlar için yüzde 10'luk kontenjan ayrılıyor.

Projeden nasıl yararlanılıyor?

• Sosyal Konut Projesi’nin planlandığı yerleşim yerlerinde konutların inşası belli bir aşamaya geldiğinde başvurunun yapılacağı yer Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından ilana çıkılır ve bu ilanda başvuru şartları ve başvurunun yapılacağı tarih aralığı bildirilir.

• Sosyal Konutların yapıldığı yer büyükşehir mücavir alan sınırları içerisinde ise İl SYDV'ye, eğer bu sınırlar içerisinde değilse konutların yapıldığı yer SYDV'ye başvurulur.

• Başvuruların alınmasını takiben ilgili SYDV tarafından başvuru şartlarını taşıylanlar arasından 3294 sayılı yasa kapsamında fakir ve muhtaç olduklarına karar verilen kişiler arasından noter huzurunda kura çekilerek asil ve yedek hak sahipleri belirlenir.

Sosyal konuta başvuru şartları nelerdir?

• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

• 21 yaş ve üzerinde olmak, ancak eşi vefat etmiş olan çocuklu dul kadınlarda yaş şartı aranmaz.

• Kanunla kurulmuş Sosyal Güvenlik Kurumlarına tabi olmamak.

• 3294 sayılı Kanun’a uygunluğu ilgili SYD Vakfı tarafından tespit edilmek ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından yardım alıyor veya alabilecek durumda olmak,

• İl Belediyesi mücavir sınırları içerisinde (Büyükşehir belediye sınırları içerisinde yer alan ilçelerde) en az bir (1) yıldır ikamet etmek,

• Kendisi ile eşinin, velayeti altındaki çocuklarının mülkiyetinde herhangi bir konutu bulunmamak,

• Bir hane halkı adına (yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına) yalnızca bir adet başvuru yapmak,

• TOKİ konutlarından satın almamış olmak ve TOKİ konut kredisi kullanmamış olmak.

Emlakjet Haber

0 Takipçi