Çukurova Gayrimenkul Adana’da kentsel dönüşüme yöneldi

3 mahallede başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları yürütülen Adana, 20 yıldır imar problemleriyle uğraşan, fiyatların en çok arttığı illerden biri. Çukurova Gayrimenkul, göç etkisi ile çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu Adana’da başta kentsel dönüşüm olmak üzere yeni projeler gerçekleştirmek için arsa arayışında

Çevre illerden ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelen göçlerin etkisi ile çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu Adana, markalı proje üreten firmaları da yatırıma yöneltiyor. 1993 yılından bu yana Adana ile Mersin’de inşaat projeleri yürüten, 2009’dan beri İstanbul’da Adanuspark, Çukurova Tower ve Çukurova Balkon projelerine imza atan Çukurova Gayrimenkul, Adana’da kentsel dönüşüm projeleri başta olmak üzere yeni projeler geliştirmek için satılık veya kat karşılığı arsa arayışında... Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Son, şehirdeki kentsel dönüşüm piyasası ve alıcı profilini Emlakjet’e anlattı.

İmara açık arsalar yüksek değerden satılıyor

Adana’nın kentsel dönüşüm süreciyle konut fiyatlarının en çok arttığı şehirlerden biri olduğunu söyleyen Son, imarlı arsa konusunda sıkıntı yaşayan Adana’da, imara açık olan sınırlı arsalar değerinin üzerinde fiyatlarla satıldığını ve bu durumun doğal olarak daire fiyatlarının da artmasına neden olduğunu kaydetti. Özellikle Adana’nın Ceyhan bölgesinde boş arsa stoğunun azalmasıyla arsa değerlerinde ve konut fiyatlarında artış yaşandığını söyleyen Son, “2013 yılında yaklaşık 900 TL’ye ulaşan metrekare fiyatları, 2016 yılında bölge, konsept, konutun site içinde yer alması gibi kriterlere göre değişmekle birlikte ortalama 1.500 TL ila 2.500 TL arasında değişen fiyatlara ulaştı” dedi.

Çukurova Gayrimenkul Adana’da kentsel dönüşüme yöneldi

3 mahallede kentsel dönüşüm hızlandı

Göçle gelen yoğunluk, kaçak yapılaşma, rant odaklı ve şehir mantığından uzak imar planları ve sosyal donatıdan yoksun binaların Adana’da kentsel dönüşümü zorunlu hale getiren unsurların başında geldiğini söyleyen Son, Adana’da 2016 yılında 3 mahallede başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarının bugün daha hızlı ilerlediğini söyledi. Son, “Bazı mahallerdeki projelerde ev sahiplerine yeni evleri teslim edildi, bazı mahallelerde ise saha çalışmaları bitmiş, ihale sonuç aşamasına gelinmiş ve mahalle sakinleri ile görüşmeler başlamış durumda. Adana gibi deprem riski altında bulunan bir şehirde 20 yıldır imar problemlerinin çözülememesi çok büyük bir sorun. Bu noktada şehrin önünü açmak için gerekli girişimlerin acilen başlatılması şart. Eski Adana olarak anılan mahallelerde kimi evler 50 yaşını aşmış durumda ve çarpık yapılaşmanın etkisiyle sokak araları çok dar. Bu durum çağdaş, modern, konforlu yaşam alanlarını bir kenara bırakın; yangın, acil hastalıklar gibi zaruri durumlarda sokaklara ve dolayısıyla binalarda yaşayan insanlara ulaşımı bile zorlaştırıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Seyhan dönüşüme örnek oldu

Son, Adana'nın Seyhan ilçesinde 32 hektarlık alanda hayata geçirilen kentsel dönüşüm projesinin 2012 yılının Ekim ayında başladığını ve Seyhan Belediyesi’nin başlattığı “Seyhan Kıyı Kent Evleri Kentsel Dönüşüm Projesi” kapsamında, Barış ve İsmetpaşa mahallelerinde depreme dayanıksız, çarpık ve plansız yapılar yıkılarak, yerlerine modern bina ve tesislerin inşa edilmesinin planlandığını kaydetti. Son, Seyhan Belediyesi’nin “Şehircilik tarihine geçecek proje” iddiasıyla hayata geçirdiği bu projenin deprem kuşağında bulunan ve güvenli bir şekilde oturulabilecek bina oranının yüzde 15-20 civarında olduğu Seyhan’da hem sağlam hem de nitelikli konut sayısında artış anlamına geldiğini söyledi.

Adana’da geniş daireler seviliyor

1998 yılında Adana’da yaşanan deprem sonrasında konutlar açısından köklü bir değişim yaşandığını, 3-4 katlı yapıların yerini büyük ve kaliteli projeler almaya başladığını belirten Son, Adanalılar çoğunlukla geniş metrekareli büyük evleri tercih ettiğini ifade etti. Son şöyle devam etti: “3+1, 4+1, daireler en çok tercih edilenler arasında. Ancak son dönemde yapılan projelerde 2+1 daireler de yoğun olarak yer almaya başladı. Dolayısıyla beklentiler dâhilinde biz de bu bölgelerde gerçekleştirdiğimiz projelerde genel olarak 3+1 ve 4+1 dairelere öncelik vermekle birlikte bundan sonraki projelerimizde 2+1 daire seçeneğini de eklemeyi planlıyoruz. Bununla birlikte site projelerine olan ilginin ve bu yöndeki yapılaşmanın arttığını söyleyebiliriz. Sosyal tesisler ve yeşil alanlar da projelerin değerini artıran özellikler arasında yerini alıyor.”

Emlakjet Haber

0 Takipçi