Bursa % 1 markalı konut oranıyla potansiyel vadediyor

Markalı konutların yüzde 1’lik orana sahip olduğu Bursa, 50.000’in üzerinde binanın dönüşüme tabi olmasıyla proje geliştirmek için önemli bir potansiyel taşıyor. Geçen yıl konut satışlarının % 18 arttığı şehirde Özlüce'nin yatırım ve ofis için, Nilüfer'in de gayrimenkul açısından gelişmesi öngörülüyor

[if gte mso 9]> 0 0 1 480 2740 ktütükt 22 6 3214 14.0 96 Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE

Geçen yıl toplam nüfusu 2.842.547 kişi olan, hane halkı büyüklüğünün ise 3.4 olduğu Bursa’da büyüyen nüfusun barınma ihtiyacını karşılayacak konut üretimi bugün kaçınılmaz. Bursa üretimin merkezi konumunda olması, İstanbul’a yakınlığı, Ege’ye ulaşım için geçit oluşturması, Mudanya’nın önemli bir liman olması, Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesi ve İzmir Körfez Köprüsü sayesinde artacak potansiyeli nedeni ile gayrimenkul sektörü için ciddi bir potansiyel oluşturuyor.

50 binin üzerinde bina dönüşüme tabi

Bursa % 1 markalı konut oranıyla potansiyel vadediyor

50.000’in üzerinde binanın dönüşüme tabi olduğu Bursa ile ilgili bilgiler veren Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Bursa’da toplam konut stoğunun TÜİK verilerine göre 2015 yıl sonu itibariyle 1.153.794 iken, inceledikleri markalı konutlarda mevcutta toplam stoğun 5.847, proje aşamasında olan markalı konut stoğunun ise 5.462 adet olduğunu açıkladı. Bunun da markalı konutların mevcutta ve proje aşamasındaki konutlar dahil edildiğinde dahi toplam konut içinde % 1’lik dilimde yer aldıklarını ve markalı konuta ihtiyacın bulunduğunu gösterdiğini kaydeden Yazıcı, “ Bursa’da 2015 yıl sonu itibariyle satılan konut adedi 50.137, bunun 17.645 adedi ipotekli satış ve toplam satışların 22.685 adedinin ilk satışlar olduğunu görüyoruz. Toplam satışlar içinde ilk satışlar % 45’lik dilimi oluşturuyor. 2014 yıl sonu rakamları ile kıyaslayacak olursak toplam satışlar 2014 yılında 42.437 adet iken 2015 yılında %18 lik bir artışla 50.137 adede yükseldiğini görüyoruz” dedi.

Sosyo ekonomik sınıfı B

Yazıcı'nın verdiği bilgilere göre yatırımcılar 2000’li yılların başındayken yerel müteahhitlerken şu anda yerel müteahhitlerin yanı sıra İstanbul ağırlıklı proje geliştiren büyük inşaat firmalarının Bursa’da konut ve karma kullanım içeren projeler geliştirdiklerini görüyoruz. Kentin sosyo ekonomik sınıfı ise B.

Bursa’da satılık dairelerin ve kentte yer alan nitelikli konut projelerinin daha çok kentin batı kısmında yer aldığı ve ilerleyişin de bu yönde ağırlık kazandığı görülüyor. Bursa’da rezidans tarzı konutların merkez olarak nitelendirilen Osmangazi ve özellikle son yıllarda Nilüfer ilçesinin Bademli, Balat, Özlüce bölgelerinde yükseldiğini belirten Yazıcı, bununla birlikte site tarzı yapılaşmaların Yıldırım ilçesinde yoğunlaştığını, Bursa’da bölgesel ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikte, planlı, sosyal aktiviteleri olan, çevre düzenlemesine önem verilen, güvenli ve konforlu bir yaşam sunan, otopark problemi çözülmüş, sosyal hayat ve konsept olarak yenilikçi konut tiplerinin uygun olduğu ve talep göreceğinin düşünüldüğünü kaydetti.

Nilüfer oturum için, Özlüce yatırım için gözde

Bölgede markalı konutlarda KDV’den arındırılmış birim fiyatların 2013 yılında 1.200- 4.000 çivarında iken bugün projenin konumu, konsepti, karma kullanım olup olmaması gibi faktörlerin etkisi ile KDV hariç 1.500- 6.000 TL/metrekare gibi geniş bir aralıkta olduğunun görüldüğünü dile getiren Yazıcı, şöyle devam etti: “Nilüfer merkez hem oturum için hem de ofis binaları için, Özlüce de yatırım ve ofis için ideal bölgeler olarak görülmektedir. Nilüfer ilçesinin Balat ve Bademli bölgelerinde gayrimenkul sayısı artacak Mudanya’ya doğru değerlenme devam edecek gibi gözüküyor.”

EmlakJet Haber

EndFragment

0 Takipçi