Balat’ta ticari gayrimenkulde hareket var

Aslına uygun restore edilen binalarıyla orjinalliğini yitirmemiş bir özelliğe sahip olan Balat, ticari gayrimenkulde büyüme potansiyeli taşıyor. Bölgedeki son dönemde özellikle sahil kesimindeki tarihi yapıların restore edilerek apart otele ya da butik otele çevrilmesi gündemde

Hem tarihi dokusu hem de lokasyonu itibarıyla İstanbul’un en güzel noktalarından biri Balat , aslına uygun restore edilen binalarıyla bugün, orjinalliğini yitirmemiş bir özelliğe sahip. Bu yönüyle Cihangir gibi kendi dokusunu korumayı başaran Balat’ı emlak sektörü nde farklı kılan özelliğin konuttan ziyade yatırımcılar için cezbedici noktaları olması olduğunu kaydeden TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, bu bölgedeki son durumu Emlakjet ’e aktardı.

Sanat dünyası da bölgeyi inceliyor

Başta otel yatırımcıları olmak üzere eski binaları alarak butik otele dönüştürme projelerinin en yoğun olduğu bölgenin Balat olduğunu belirten Erilkun, “Bölgede en değerli hareket özellikle sahil kesimindeki tarihi yapıların restore edilerek apart otele ya da butik otele çevrilmesidir. Özellikle sanat dünyasından isimlerin de bu tarz girişimlerinin olduğunu bildiğimiz bölge, turizm açısından hareketli olup hem sahilde hem tarihi doku içinde hem de merkezi lokasyonda bulunmanın avantajını sunar. Lakin eski yapıların restorasyonu hem prosedür anlamında zorlu hem de binaların çok yıpranmış olmasından ötürü bir hayli masraf gerektirdiği için satın alma değerlerinde bu etkenlerin yansıdığını görmek mümkündür. Örneğin ortalama 150 metrekare taban oturumlu bir binanın ortalama satış değeri 1.500.000 TL- 1.650.000 TL aralığındadır” değerlendirmesini yaptı.

Erilkun, gelecek dönemde mutlaka değeri katlanarak artacak olan Balat’ın sırtlarının zaman içinde Sulukule gibi köklü bir değişim sürecine maruz kalacağını ve ticari ağırlıklı gelişimle öne çıkan bir bölge olacağının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.

En önemli sorunu sosyal değişimin zayıflığı

Balat’ın en önemli sorununun sosyal değişimin çok zayıf kalması olduğunu dile getiren Erilkun, sahil kesiminden yukarıya doğru çıkıldığında sosyal sorunların da büyümesinin ve kesimlerin farklılaşmasının bölgeyi zayıflatan bir etken olduğunu belirtti. Bölgede konut anlamında satılık ve kiralık hareketlerinin ise zayıf olduğunu dile getiren Erilkun, “Zira yeni üretimin tarihi yapılar nedeniyle mümkün olmadığı bu bölgede sınırlı sayıda konut bulunmaktadır. Gerek yapıların çok eski ve bakımsız olması gerekse yukarı kesimlerde bulunan yapılardaki sosyal problemler nedeniyle kiralama hareketleri yavaştır” dedi.

Kiracıların da ağırlıklı olarak bölgenin insanları olarak öne çıktığını söyleyen Erilkun, şöyle devam etti: “100 metrekare büyüklüğünde kısmen deniz gören bir eski dairenin fiyatı 250.000 TL civarında seyreder. Bölgede aynı dairenin kira getirisi ise 1000 TL- 1200 TL bandındadır. İlk tercih nedeni Kadir Has Üniversitesi ve Plato Meslek Yüksek Okulu’na yakınlık olarak öne çıkan bu bölgede sonbahar döneminde öğrenci hareketi göze çarpar.”

Emlakjet Haber - Nihal Yuvacan

0 Takipçi