Aydın'ın yabancıda yıldızı Didim’le parlıyor

Yabancılara yapılan konut satışlarında 2016’da 4. sırada yer alan Aydın, Didim ilçesinin Bodrum’a yakınlığı ve mavi bayraklı plajlarıyla yabancıların yakın markajında. İlçede 1+1 ve 2+1'lerin metrekare fiyatı 2.000-2.500 TL iken ikiz ve müstakil villaların fiyatları 2.200-3.000 TL aralığında…

Türkiye genelindeki konut satışları içinde yabancılara olan satışta her zaman ilk 5’te yer alan, 2016 yılının tamamına bakıldığında ise TÜİK verilerine göre 871 konut satışıyla 4’üncü sırada olan Aydın , gayrimenkul sektöründe gerilemeyen bir potansiyele sahip. İli yabancıların gözünde tercih edilir kılan neden ise Didim ilçesinin turizm avantajı.

Akbük ve Altınkum yabancı yatırımcıyla gelişti

İlin emlak piyasasını Emlakjet ’e anlatan TSKB Gayrimenkul Değerleme İzmir Şube Yönetici Yardımcısı Sabri Böcekli, Didim ilçesinin mavi bayraklı plajları, 300 günü aşan güneşli gün sayısı, iklimi, doğal güzellikleri, tarihi dokusu, Türkiye’nin en önemli turizm beldelerinden olan Bodrum’a olan yakınlığı ile gözde olduğunu kaydetti. Böcekli, “Tur operatörlerinin 1990’lı yılların sonlarında ve 2000’li yılların başında bölgeyi tanıtması, bölgede yer alan konutların uygun fiyatları, yaşam koşulları Norveç, İsveç, İrlanda, İngiltere, Danimarkalı daha çok orta yaş ve üzeri yatırımcılar tarafından tercih edilmesinin en önemli sebepleri. Didim ilçesinde yabancı yatırımcıların yaklaşık % 80’I Akbük ve Altınkum bölgesini tercih ediyor, bu bölgeleri Mavişehir ve Çamlık bölgelerinin takip ediyor. Son dönemde bölgenin tanıtımı Arap ülkelerinde de yapılıyor, bu nedenle bölgeye Suudi Arabistan, İran, Katar uyruklu yabancı yatırımcıların ilgisi arttı” diye konuştu.

Yabancı alıp yine yabancıya kiraya veriyor

Böcekli’nin verdiği bilgiye göre, yabancı yatırımcılar Didim’de 55-75 metrekare kulanım alanlı 1+1 ve 2+1 daireleri, 90-130 metrekare kullanım alanlı ikiz ve müstakil vilları tercih ediyor. 55-75 metrekare kulanım alanlı 1+1 ve 2+1 daireler, konumuna, yapı kalitesine, manzara durumuna ve kullanım alanına bağlı olarak 2.000-2.500 TL/metrekare, ikiz ve müstakil vilların 2.200-3.000 TL/metrekare birim fiyat aralığında alıcı buluyor. Bölgesine yatırım yapan yabancı yatırımcıların yaklaşık 5 ay süren yaz sezonunun 2-3 ayını kendilerinin değerlendirdiği, kalan aylarda yatırımlarını internet üzerinden kendi ülkelerinden gelen turistlere kiraya vererek gelir elde ettikleri biliniyor.

Kuşadası havalaanına yakın konumuyla gözde

Yabancı yatırımcılar tarafından Didim’den sonra en çok tercih edilen ilçenin Kuşadası olduğunu belirten Böcekli, 2015 yılına kadar çoğunlukla İrlanda, Hollanda, İngiliz uyruklu yabancı yatırımcı tarafından tercih edilen Kuşadası’nın doğal güzellikleri, tarihi dokusu, kruvaziyer limanının bulunması, İzmir Havalimanı’na, Selçuk’ta yer alan Efes açık hava müzesine ve Meryem ana evine olan yakınlığının bunda etkili olduğunu kaydetti. Böcekli, yabancı yatırımcıların Kuşadası’nın birçok bölgesinde yatırım yapmış olsalar da en çok Soğucak bölgesini tercih ettiklerini sözlerine ekledi.

Araplar bahçeli müstakil villaları seviyor

Kuşadası’nın Arap ülkelerinde bilinirliğinin arttığını ve Arap ülkelerinden yatırımcıların ilgisini çektiğini kaydeden Böcekli, “Bu sebeple son iki yıldır yabancılara gerçekleşen satışların büyük bir çoğunluğu Arap yatırımcılara gerçekleşti. Arap yatırımcılar açık deniz manzarasına sahip daha çok bahçeli müstakil villları tercih etmekte olsalar da 80-120 metrekare kullanım alanlı daireler de tercih edilebiliyor. Yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiği Kuşadası’ndaki yatırımlar, konuma, yapı kalitesine ve kullanım alanına bağlı olarak 2.000-3.000 TL/metrekare birim fiyat aralığında” diye konuştu.

Yabancılara satışlarda döviz ile satış yapıldığı için kur farkından değer kazanımı söz konusu olduğunu belirten Böcekli, şöyle devam etti: “Turistik bölgelerde yer alan yabancı yatırımcıların son yıllarda yaşanan küresel ekonomik kriz, terör olayları sebebi ile birçok yabancı yatırımcı ellerinde bulunan konutları satın aldıkları bedellerin neredeyse yarı fiyatına elden çıkartmaya başladıkları ve bölgede ikinci el konut piyasasında farklı bir piyasa yaratmışlardır. İnşaat ve emlak firmaları yatırımını nakte çevirmek isteyen yabancı yatırımcının konutlarını satın almaya başlamış ve rayiç bedeller ile yerli ve yabancı yatırımcıya yeniden pazarlamaktadır.”

Aydın’ın merkezinde en az % 15 değer artışı bekleniyor

Yabancı yatırımcıların Aydın il merkezinde yeni yerleşime açılan Mimar Sinan, Girne, Zeybek mahallelerin de yer alan 300-1.000 metrekare arsa içerisinde yer alan 200-450 metrekare kullanım alanlı müstakil villaları tercih ettiğini belirten Böcekli, “Bu bölgelerde yer alan konut fiyatlarının konuma, yapı kalitesine, kullanım alanına bağlı olarak 1.500-2.500 TL/metrekare birim fiyat aralığında olduğu belirtiliyor. Kira bedelleri ise dairelerde 8-10 TL/metrekare villalarda ise 10-15 TL/metrekare aralığında gerçekleşiyor. Aydın il merkezinde yer alan yabancı yatırımcıların tercih ettiği bölgeler çoğunlukla yeni yatırımların başladığı bölgeler olduğu için bölgede ilerleyen yıllarda yıllık ortalama % 15-25 seviyelerinde değer artışı bekleniyor” diye konuştu.

Emlakjet Haber

0 Takipçi