2017’ye damga vuracak 20 gayrimenkul trendi

İnşaat harcamalarına KDV iadesinin gelmesi ve yabancı alıcılara vatandaşlık hakkı verilmesi imkanı getirilmesiyle 2017'ye hızlı bir giriş yapan gayrimenkul sektörünün 20 önemli dinamiğini Emlakjet olarak biraraya getirdik. İşte sektörün 2017 vizyonuna katkıda bulunan en önemli trendler...

1- Alternatif yatırım alanları trendi yükselecek

Yatırımlar 2017 ve sonrasında niş alanlara, belli bir alanda hizmet veren özellikle alışveriş merkezlerine, paylaşımcı ofislere, yurtlara ve yaşlı evlerine kayacak. Bireysellik, hizmet alma, paylaşım ve sosyal bir ortamın paydaşı olmak gayrimenkul sektörünü yönlendirecek kavramlar.

2- ‘İşletilen’ konut konsepti, kiralama şirketleri artacak

1+1 daireler, bugün hem yatırım hem oturum amacıyla konut almak isteyen alıcılar açısından ulaşılabilir olmalarıyla en büyük tercih nedeni... ‘Kolay kiraya verme’ ihtiyacı, ‘işletilen, yönetilen konut konsepti’ni geliştirerek ‘profesyonel ikinci el kiralama ve işletme firmalarını’ artıracak.

3- Vatandaşlık hakkı, yabancı yatırımı destekleyecek

En az 1 milyon dolar tutarında taşınmazın üç yıl satılmaması şerhiyle satın alan yabancıya Türk vatandaşlığı almaya hak kazanma imkanı getirilmesi, yabancı yatırımcıyı 2017’de Türkiye’ye çekecek önemli bir neden. İstanbul’un yakın çevresindeki Gebze, Yalova gibi bölgelerden arazi toplama trendi sürecek. Uluslararası kurumsal yatırımlar, kısa vadede azalıyor ancak Ortadoğu’dan gelen yatırımcılar için İstanbul hala popüler.

4- Gayrimenkul sertifikası ve KDV indirimi iki önemli gündem

31 Mart’a kadar 150 metrekare ve üzeri konutlara uygulanan KDV indirimi, 1 Temmuz 2017’ye kadar uzatılan kentsel dönüşümde yüzde 25’lik imar artış hakkı ve yine 2017’de yürürlüğe girecek olan gayrimenkul sertifikası ihracı, 2017’nin önemli dinamikleri olacak. Kesinleşen bu teşviklere ek olarak dar gelirli vatandaş için üretilen konutlar konusunda ilave teşviklerin gelmesi de beklentiler arasında yer alıyor.

5- Yabancıya dövizli satışta fiyatta indirim eğilimi olacak

Dünyada yükselen bir milliyetçilik ve içe kapanmanın söz konusu olmasından dolayı bugünlerde ticari yatırımcılar Türkiye’de temkinli. Yurtdışına mal satarken dövizle satmak mecburiyeti olması ve fiyatları döviz artışı oranında düşürmenin TL karşılığı etkilememesi nedeniyle satışı artırabilmek için bina, plaza, servisli rezidansa dönüşebilir konut bloğu, AVM’ler gibi toplu satışlarda fiyatlarda yüzde 30’a varan oranda bir rahatlama olacak.

6- Kentsel dönüşüm sektörü hareketlendirecek

Kentsel dönüşümde yeni yönetmelik, sektörün önünü açacak ve 2017, kentsel dönüşümle hareketlenecek bir yıl olacak. Esenler, Gaziosmanpaşa, Beyoğlu ve Fikirtepe’de devam eden dönüşüm hareketinin ardından Maltepe, Beşiktaş, Ataşehir ve Büyükçekmece’nin bazı mahallelerinde kentsel dönüşümün önünü açan imar planları ile yerinde dönüşüm sağlanabilecek.

7- Konut kredisinde kamu payı artmaya devam edecek

Faizler yükselirse ipotekli konut kredilerinde düşme bekleniyor ancak bir yandan da kamu bankalarının mortgage kredi pazarındaki payı agresif faiz politikaları sayesinde % 10’dan % 17’ye yükseldi. Kamunun pazardaki hakimiyeti 2017’de de sürecek. Finans kesiminin her şeye rağmen 2017’de mortgage kredilerinin TL bazında en az % 10-12 civarında büyüyeceğini öngördükleri belirtiliyor.

8- Firmalarda 2017’de doğal bir ayıklanma olacak

Konut sektörü için 2017’de sektörü 2016 ile yatay bir seyir izlemeye yönelten ekonomik ve politik şartlar, sektöre daha önceden farklı sektörlerden bilinçsizce gelen firmaların doğal bir eliminasyona girmesine neden olacak. Bu, sermayesi güçlü olan ve olmayan firmaların ayrışması adına sektörün yaşaması gereken, olağan bir süreç olarak nitelendiriliyor. 2017, alıcıların konut alıcılarını daha çok araştırması gereken bir yıl olacak.

9- Cazip, rekabetçi ödeme planları konuşulacak

2017’de artık ‘satış fiyatı’nın değil ’ödeme planı’nlarının daha çok konuşulacağı bir yıl olacak. Konut ihtiyacı devam edecek, satışa yönelik cazibeli özel kampanyalar, yaratıcı ödeme planları öne çıkacak. Ödemelerin teslimden sonra başladığı, hemen oturuma müsait olan projelerin satılma şansı daha yüksek olacak.

10- Alıcı ve satıcı daha temkinli hareket edecek

2016, gayrimenkul sektörü için tok satıcı devrinin kapandığı, paraya ihtiyacı olanların değerinin altında satışa yöneldiği, nakite acil ihtiyaç duymayanların ise satmaktan çok kira getirisi almaya devam ettiği bir yıl oldu. Piyasadaki bu eğilim, 2017’de de devam edecek, alıcının pazarlık gücü yine yüksek olacak. Alıcı ve satıcı, bir miktar daha temkinli hareket edecek.

11- Yatırımlar durmuyor, yeni proje sayısında artış sürecek

2016 yılı ilk dokuz ayında konutlar için alınan yapı ruhsatları metrekare bazında yüzde 10 büyüyerek 109.7 milyon metrekare oldu. Bu veri de gösteriyor ki, tüm gelişmelere karşın inşaat sektöründe, 2017’de de projelere devam edilecek. Konut dışı bina yapı ruhsatlarında yüzde 5’lik bir gerileme de konut dışı yapıların inşasında frene basmaya işaret ediyor.

12- Kamu yatırımlarının artışı sektöre destek olacak

İnşaat sektörünü 2017 yılında destekleyecek unsurlar, konut kampanyalarının sürdürülmesi, bankaların konut kredisi kampanyaları, konutta KDV indiriminin uzatılması olasılığı geliyor. 2017 yılı bütçesinde kamu yatırımları hedefi yüzde 25 artarak 80 milyar TL’ye ulaştı. Kamu yatırım harcamalarındaki artışın da inşaat sektöründeki büyümeyi desteklemesi bekleniyor. Güneydoğu ve Doğu Anadolu cazibe merkezlerinde yapılacağı ilan edilen konut projeleri, yine Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da kamu altyapı ve sanayi binaları inşaatı ve tedariki, yatırım teşvikleri kapsamındaki inşaatlarda KDV iadesi uygulamasının başlaması, kentsel dönüşüm ve yenileme yatırımları ile TOKİ inşaatları da diğer destekleyici unsurlar olacak.

13- 2017’de fiyat artışı yüzde 10’un altında olmayacak

Konut fiyatları, 2015 yılında yüzde 17 arttı. 2016’nın tamamında ortalama ne kadar arttığı henüz belli olmadı ama mutlaka bir artış yüzdesi kaydedilecek. Firmaların beklentisi, bunun yüzde 10’dan az olmayacağı ve ilk çeyrek veya ilk yarı geçtikten sonra piyasaya yansıyabileceği yönünde.

14- Teknoloji ve yeni nesil ihtiyaçları belirleyici olacak

Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2017 Raporu’na göre 2016-2030 döneminin en önemli belirleyicileri ‘teknoloji ve sosyal değişiklikler’. Yeni nesilde ‘sahip olma-kullan’ denilen ‘paylaşım ekonomisi’ ağır basacak. Yeni neslin beklentilerini anlayamayan firmalar, sektörde uzun vadede etkin olamayacak.

15- Getiri beklentisi düşecek, detaylarda uzmanlık beklenecek

Darbe girişimi sonrası düzenlenen kampanyalar ve konut kredisi faiz oranlarının devlet eliyle yüzde 1’lerin altına çekilmesiyle, önceki yılın konut satış rakamları olan 1 milyon 300 bin adetlik satış rakamı yakalandı. 2016 yılında sektör kampanyalarla suni olarak canlandırılsa da 2017’de geçen yıla göre yatay bir seyir izlenmesi bekleniyor. Getiri beklentisinin düşük olduğu 2017’de gayrimenkulün tüm alanlarında uzmanlık beklentisi çoğalacak.

16- Banka faizi düşmedikçe senetli alım trendi artacak

Sektörde senetli alım oranı Temmuz’da % 22, Ağustos’ta % 39, Eylül’de % 37, Ekim’de yüzde 35, Kasım’da ise % 61 oldu. Banka kredili alım ise düşüşe geçti. Temmuz’da % 43, Ağustos’ta % 31, Eylül’de % 29, Ekim’de % 33 olan banka kredili konut alımı Kasım’da yüzde 15’e düştü. Bankalar faizi düşürmedikçe senetli alım trendi 2017’de de sürecek.

17- Sektörde STK’ların işbirliği çoğalacak

2016, darbe girişiminin ardından GYODER ve Emlak Konut kampanyalarıyla sektörde ‘dayanışma’ yükseldi. Gayrimenkul sektörünün önemli sivil toplum kuruluşları olan Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği (GYODER), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), İstanbul İnşaatçılar Derneği ( İNDER ) ve Gayrimenkul İçin Strateji Platformu’nun ( GİSP ) çalışmaları 2017’de artacak. GYODER sektörün farklı kesimleriyle yaptığı buluşmalarla, İNDER özellikle kentsel dönüşüm çözümleri konusunda, GİSP ise sektörün ilk düşünce kuruluşu olarak önemli gündem maddeleriyle ilgili düzenlediği yuvarlak masa toplantılarıyla dikkati çekecek.

18- En büyük zorluk yine ‘erişilebilir’ konut üretiminde

2017 erişilebilir fiyatta konut üretemeyen ve sermaye yapısı güçlü olmayan şirketler için zor bir yıl olacak. Metrekare fiyatı 6.000 TL üzerinde konutlarda alıcı daha temkinli olacak. Özel sektör şehrin dış çeperlerinde arsalara yönelirken, şehir içinde uygun arsa olmaması ve yüksek arsa maliyetleri sektör için yine bir handikap. Öte yandan bu yıl dar gelirliye 60 bin konut üreten TOKİ, 2017 yılında 65 bin konutu ihale edecek.

19- Konut yatırım aracı potansiyelini yine kaybetmeyecek

Türk tüketicisinin nakitte kalmak yerine konutu yatırım aracı olarak görme eğilimi her şeye rağmen sürüyor. Genç bir nüfus yapısına sahip olmanın getirdiği doğal talep, evlenme ve boşanmalar nedeniyle artan konut ihtiyacı sürüyor. Fiyat dışında yapı kalitesi, malzemesi, ulaşım kolaylığı gibi unsurlar da ev alma tercihini artırıyor.

20- Mega projeler ve metroların ilerleyişi değer katacak

İnşaat sektöründe 2017’de kamunun gerçekleştirdiği Kabataş- Mahmutbey Metro Hattı gibi mega projelerin bazıları tamamlanacak, Îstanbul-Îzmir Otoyolu gibi projelerin yapımına devam edileceği bir yıl olacak. Çanakkale Boğaz Köprüsü gibi bazı yeni yapım ihaleleri gerçekleştirilecek ve Kanal İstanbul gibi bazı projelerin planlamaları da tamamlanacak. 2017’de bitmesi beklenen metro hatları arasında Mecidiyeköy - Kağıthane - Alibeyköy - Mahmutbey Metro Hattı ile Başakşehir - Kayaşehir - Olimpiyat Tramvay Hattı yer alıyor. Bu altyapı projeleri, bölgelere ve sektöre değer katacak önemli dinamikleri oluşturuyor.

Emlakjet Haber

0 Takipçi